Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Няма описание.
Автор: vanadisbg Категория: Други
Прочетен: 498434 Постинги: 38 Коментари: 326
Постинги в блога от 04.01.2009 г.
Да си поговорим за големите магазини, които напоследък започнаха да строят навсякъде... Били, Кауфланди, Техномаркети и какви ли не... Да си поговорим и какво прави една община за бизнеса в града, особено за дребния местен бизнес, в частност за търговията (говорим за магазини все пак). Няма да правя дълги обяснение преди това, а направо ще ви кажа за становището си  - подкопава го! Да, правилно прочетохте - подкопава го! Нещо повече, една община не само подкопава бизнеса, а дори унищожава перспективите за създаването на качествени работни места в търговския сектор, като вместо тях дава възможност за отварянето на ниско платени такива. И това не е присъщо само за една-две общини, а за всички в големите и средно големите градове.

Веднага започвам с един малък пример: всеки магазин плаща по 500 лева лицензи всяка година, за да може да изложи на витрините си цигари и алкохол. Това важи за всички магазини, независимо от работната ръка, която изпълнява различните длъжности, независимо от големината на магазина в квадратни метри, от етажите му, оборота и останалите разлики, които често превръщат съответното заведение в нещо монументално! Така Била и Кауфланд ще плащат по 500 лева, също както бай Кольо от гаражчето в съседната кооперация. Не стига, че общината не се стреми по никакъв начин да облекчи положението и възможността за развитие на дребните местни търговци, но дори им тика външни конкуренти като Кауфланд и Била, които дават пари на богаташи, които не влагат в съответния град и в повечето случаи дори не в територията, която наричаме България.

Викат ми, преди време, икономистите казвали къде и какво ще се строи, и как/с какво ще помогне то за икономиката в града. Истината е, че общината решава, къде и какво ще се строи, в зависимост от това, кой - колко я е "нагушил" преди това! Колко може да даде на кмета бай Кольо и колко Кауфланд? Няма смисъл да ви отговарям пълно и изчерпателно, защо Кауфланд, ще извади повече пари. Така и Кауфланд и Била ще получат масивни участъци, често в самия център на града, с което ще привлекат множество клиенти, които иначе биха се възползвали от услугите на местните търговци. Ще кажете, че така е правилно, защото големите магазини предлагат по-качествена стока и са по-добре организирани, по-лъскави също. Това е така, но до определена степен. В началото, скоро след отварянето им, действително тези магазини са пълни с качествена стока, но много скоро, се натрупва залежала, поради което често си тръгвате от Кауфланд с развалени еклери..., но пък асортимента е богат... Вижте как са рафтовете с цигари, ще намерите всякакви, и скъпи и евтини, докато бай Кольо ще е способен да ви продаде каруцаските "Горна Джумая" (ако пушите тях, не се обиждайте, не целя да ви обидя). Прави го бае ви Кольо, защото няма достатъчно клиентела. Той също би имал потенциал да развие сносно магазинче, може би 4-6-7-10 пъти по-голямо, с няколко продавачки, но общината не му дава тази възможност, защото го притиска с лицензи и конкуренция, на всичкото отгоре инспекторите проверяват най-вече него, защото не се осмеляват да вкарат главата на Кауфланд в торбата (а те не са цвете и не спазват всички изисквания). Той няма от най-лъскавите кутийки и бутилки и защото не пере пари, но това е друг въпрос...

Наред с възможността за развитие, общината унищожава и перспективите за качествени, нови работни места. Обикновено, обществото подкрепя отварянето на огромни магазини, защото с тях се отварят и работни места, но никога не се запитва, дали тези места, са по-качествени и по-високо платени от тези, които би открил бай Кольо, ако имаше възможност да развие бизнеса си?! Не се заблуждавайте, хората работили в Кауфланд, не са се задържали дълго там, най-вече заради заплащането и условията на труд...

Винаги е по-добре, търговията да се води от местни кадри, изглежда обаче, на общината не и пука особено, след като си прибира таксите, лицензите и комисионните.

Та така бай Кольо остана без работа...

image
Категория: Политика
Прочетен: 30934 Коментари: 50 Гласове: 0
Последна промяна: 04.01.2009 19:51
Търсене

За този блог
Автор: vanadisbg
Категория: Други
Прочетен: 498434
Постинги: 38
Коментари: 326
Гласове: 248
Архив