Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Няма описание.
Автор: vanadisbg Категория: Други
Прочетен: 498462 Постинги: 38 Коментари: 326
Постинги в блога от 14.10.2008 г.
Ей, ей, ей... то не беше спор, разпра, титаничен сблъсък... Македония е БЮРМ (Бивша Югославска Република Македония), Македония е Вардарско, Македония е всякаква, но не и България... но това за друг път.

Та да припомня, че Гърция най-учтиво не допусна македонската натовска кандидатура, заради името на западната ни съседка, според "братята" гърци Македония трябва да смени името си, защото съответства на област в Гърция. Бяха изказан десетки предложение, последва гняв от македонска страна и после всичко премина в постоянни докачки и разпри (Гърция настоя да не се изписва името "Македония" на олимпийските игри в Пекин през тази година, после реши да не доставя пратки от Македония, където до "Адрес" на подателя гордо се мъдри името "Македония", гърците не считали че такава държава съществува, за тях правилното име би трябвало да бъде Северна Македония, Вардарско или БЮРМ).

Разбирам ги.
Оценявам решението им,
споделям го!

Да точно така! Македония се нуждае от ново име! Новото име ще застраши македонизма и ще поразклати вече почти утопичния култ на македонците към древната Македония на Александър Велики, който някога се опитал да постави на колене пред себе си целия свят.

Дъжд от имена се стовари над Македония, отвориха се хиляди дискусии
и сред чужди,
и гръцки,
и македонски политически кръгове,
и сред обикновенни хора,
и в интернет пространството,
и по вестници, радио, телевизии... медии

и ето появи се Матю Нимиц с пакета си от идеи. Той предложи компромисен вариант за решаване на спора между двете държави - "Република Северна Македония". Според Матю, това название би трябвало напълно да удовлетворява изискванията и на двете страни в конфликта.

Добре де, постарало се е ООН-то (чиито посредник е Матю Нимиц) да измисли чисто ново име, и докато Гърците явно взеха да се съгласяват, а Македонците все още се дърпат и човек да рече, че и те ще склонят глава. Оставете това...

                                                      ... въпросът е:

                                                                                Това име подходящо ли е от българска гледна точка?

Да това е въпросът който трябва да ни вълнува, вместо да стоим и да се пулум,
                                                                                                                                                       чудим,
                                                                                                                                                                    бездействаме
докато "братята" гърци "оправят" Македония.

НЕ, не е подходящо! И защо?

Защото същото това чудно звучно име показва цяла Република Македония, като васална област на Гърция.

Географската област Македония се съдържа в пределите на три държави - България, Р. Македония и Гърция. Гърция има южните части, България - източните, Р. Македония всички останали. Това прави ли Р. Македония "северна", а прави ли частта от Македония (географски погледната) в Р. Македония "северна", отговорът тук е противоречив:

ДА!

... но от гръцка гледна точка, след като те имат Южна Македония (част от геогр. област). ДА за Гърция, Р. Македония е "Северна Македония". Но Северна ли е Р. Македония за нас, след като се намира на запад, а Източна Македония (геогр. област) е в България?

НЕ!

За България Р. Македония е Западна Македония!
И всичко, но не и "Северна Македония"!

Дори географски погледнато името би трябвало да е "Северозападна Македония"...

Хубаво, да я кръстим "Северна Македония", това не давали право на Гърция един ден да предяви претенции към коренът на населението в Р. Македония и на територията и, след като тя се назовава "Северна Македония", а Гърция вече има област с името "Южна Македония"? По този начин се изключва съществуването на "Западна Македония", която е част от България, орязва се възможността на за "обединение" (или както си искайте го наречете).

Питам се, ще видим ли нашите управници да възразяват на името "Северна Македония", ако то бъде прието, ще подкрепят ли кандидатурата на потенциалната бъдеща Р. Северна Македония в НАТО, кога най-сетне ще ги захапем македонците за глупостите в учебниците им по история и накрая най-важното:

ИМАТ ЛИ ИЗОБЩО НЯКАКВА ПОЛИТИКА ОТНОСНО МАКЕДОНСКИЯ ВЪПРОС?

Дано да имат.

image
Категория: Политика
Прочетен: 5073 Коментари: 3 Гласове: 0
Търсене

За този блог
Автор: vanadisbg
Категория: Други
Прочетен: 498462
Постинги: 38
Коментари: 326
Гласове: 248
Архив