Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Няма описание.
Автор: vanadisbg Категория: Други
Прочетен: 500781 Постинги: 38 Коментари: 326
Постинги в блога от Декември, 2008 г.
Уважавам благотворителността, тя винаги е помагала на хора в нужда. В последно време едни от стожерите на благотворителността се оказаха Ротари клубовете из страната. Представляват групи дребни бизнесмени, които запълват времето си с благодетелски акции и събиране на дарения за различни каузи. Преди няколко месеца Ротари клуб Добрич постави чешма на централно място в градския парк "Св. Георги". Вижте я:

image

Хубаво е да има чешма с прясна, течаща вода, много хубаво даже! Възрастните хора мога да си отдъхнат и разговарят, седнали на пейките около нея, спортуващите да пийнат хладна водица през лятото и продължат с джогинга си, децата да играят и да се плискат закачливо. Така си е, хубаво нещо е чешмата. И на всичкото отгоре изглежда добре, нали? Точно начинът, по който изглежда ми направи особено впечатление и ме върна години назад...

Винаги съм живял близо до парка, помня, че като малък, често играех там в другарите си. Към стадиона (който също се намира в парка) имаше една забутана, обрасла с храсти алейка и на тази алейка имаше чешма. Тази чешма са сложили още когато са оформяли тази част от парка и стадиона (около началото на 60-те години), с времето всичко се занемари и от чешмата спря да тече вода, остана мръсна и скрита, зад листата на големите дървета и храсти, които я обграждаха.

Няколко месеца, след като видях за пръв път чешмата на Ротари, се случи да мина около стадиона и тъй като тя ме подсети за другата, реших да надникна зад храстите и да видя онази стара чешма, която ми напомни за първите години от живота ми. Но чудо! Както може би се сещате, чешмата я нямаше! Имаше само празно място с формата на основата и, личеше си, че отскоро я няма. А ясно и къде беше вече.

Бих подкрепил напълно действията на Ротари, да пуснат в действие отново тази стара и неизползваема чешма, както и преместването и на оживено място, където всеки може да и се порадва и ползва, но защо господата са изписали имената си?

image

Тази чешма е правена, от Бог знае, кой преди толкова много години. Името на майсторът, който се е трудил над нея, който я е градил месеци наред, ще потъне в забрава, защото вече на нея пише друго (признавам, не помня дали някога там е било нечие други име). След някоя и друга година, никой няма да знае, че Ротари не са тези, които са дарили чешмата, те са тези, които си я приписаха.

Излиза, че си имаме едни истински съвременни Робинхутовци, които крадат от едни за да дарят на други. Но едно не трябва да забравяте, дори героят от Шеруудската гора, не е писал името си на своите дарове!

Известен или не, чешмата си има истински съградител и съм сигурен, че той не е в редиците на Ротари, дори и да е жив. Това прави писането на чужди имена аморално и анормално. Целта е една-реклама. А от там стигам до идеята, че повечето ротарджии, членуват в съответните клубове, за да правят реклама на името и бизнеса си. Да са по-известни и обичани. Не чакайте дарения от мен, приятели, от къде да знам, че не ги взимате, за да си пишете имената по други "дарени" паметници, чешми, табели или изработката на рекламни ротари- календари, визитки, листовки... След направеното аз не вярвам, че вие действително давате парите за благотворителност с безкористна съвест, дори когато ги давате вие мислите как да се популяризирате, което опорочава, непорочното и чисто дело на благодетелността! Бих искам да подкрепя хората, които са в нужда, но не и някой, който не е. Вие определено не сте в нужда.

Надявам се поста ми да не обиди, все пак съществуващите честни благодетели в Ротари или други организации!
Категория: Регионални
Прочетен: 38527 Коментари: 73 Гласове: 0
Последна промяна: 02.01.2009 23:31
Пускам си значи Евро нюз, за да видя, какво се случва по света. Често взех да го правя, защото повечето новини излизат най-напред там. Но сега няма да си говорим за новини, а за рекламите между тях..

Евро нюз изобилства от реклами на различни туристически дестинации, Азербайджан, Кипър, Катар, Турция и какви ли не. Обикновено показват рекламен клип с нещо характерно за страната, което би трябвало да породи желание в чужденците да си пръскат парите по съответните курорти или в съответните държави.

Та гледам веднъж един клип, като ми е ясно, че става дума за поредната туристическа оферта.

Мрак, и насред мрака каменна вана, пълна до някъде с вода, а в нея божествено момиче, което нежно прикрива атрибутите на женствеността си с ръце, изведнъж водата във ваната се покрива с розови цветчета, започва да звучи тиха музика с ориенталски ритми, но вероятно изпълнявана с малките барабанчета, на които показват негрите да свирят по филмите, удряйки ги с длани. Момичето се изправя, но вече облечена, черните и коси за миг изсъхват. Тя отваря врата зад себе си и се озовава на плажа, където се вихри празненство, без да му мисли се впуска на дансинга, където вече танцуват доста нейни връстнички и връстници. От там нататък рекламата (барабаните все още звучат) ни отвежда на маса, където изискано облечен сервитьор, отлива вино в кристана чаша, изведнъж преминаваме през фоето а хотел, в който кипи трескава работа, изтупани и лъснати пикола носят багаж, а туристите се разтоварват и очакват да бъдат настанени. Но не сме свършили, ориенталските ритми стават все по силни, а в това време скьор със карибски загар се спуска по заснежения склон на планина, лятно облечен човечец на средна възраст удря топка за голф със стика си и тя полита някъде в небесата.

И до тук все ми се върти в главата, "брей, кое ли е това чудно място, където хората пият вино като французи, имат толкова луксозни хотели, играят голф като англичани, свирят на барабани като африканци, но пък ритмите които издават с тях са ориенталски, имат красиви жени като нашите, имат море и планини? Какво място! Как толкова много присъщо за други народи е характерно и за тях!" И какво мислите стана? Следното: Момичето за, което заговорихме в началото се появи отново, този път в бяла рокля, и нежно с ръка ни прикани да погледнем морето при залез, камерата показва водната пустош, клипчето спря и за мое учудване се появи следния надпис "Bulgaria: Open doors to open hearts" ("България: Отворени врати, към отворени сърца").

А! Ама, че аз съм живял на същото това място, само дето не можах да го позная! Оставете, че всичко беше толкова лъскаво и чисто (което не е присъщо за България), но погледнете другото. Как за една толкова дълга реклама, която цели да предства на хора, които и хабер си нямат, България, не се показа нищо, ама нищо характерно за нея?! Какъв ти голф? Какво ти вино? Танци, планини, вани? Това по какъв начин ни представя? Къде ни е историята? Манастирите? Песните? Храната? Истинското ни море и планини? Истинският ни спорт? Бас хващам, че на чужденците им е писнало да играят голф, след като има толкова игрища в техните страни (друг е въпросът, че този спорт изобщо не е присъщ за страната ни), да пият вино, след като могат да го правят на всякъде, дори могат да си пият българско вино и у тях (изнасяме достатъчно за половин Европа).

Защо не се показа нещо различно? Нещо, което чужденците никога не са виждали? Защо се правим на техните държави и че имаме техните културни особености? След като имаме уникална, неповторима култура.

Рекламата ни изглежда смешна, на фона на гръцката, където се появяват фигури на известните им философи, Акропола, древните руини, морето им и т.н.

Аз разбирам тази реклама по следния начин:

"Здравейте пичаги от далечни земи, искате ли да отидете на място, което е точно като у дома ви, но и където ще се чувствате безгрижни? Да посетите една страна на пиенето и леките жени? Между другото имаме и любимите ви занимания, като например голфа, толкова присъщ и за нас. Е музиката ни не е много добра, но пък можете да покарате ски, или да си хванете момиче на плажа. Искате ли? Елате в България и ги имате всички тия!"

Кой беше питал, кога страната ни ще бъде рекламирана адекватно? Аз имам отговорът - Няма да е скоро.

И накрая, ако бях чужденец и трябва да се запозная с България, чрез този клип, не бих дошъл, не бих си оставил парите, по ще ми е добре да си ги харча в Англия, Франция, Германия, или от където идвам!

image
Категория: Други
Прочетен: 3388 Коментари: 5 Гласове: 0
Последна промяна: 29.12.2008 18:15
Днес идеята на празника Рождество е доволно много опорочена. Така бих викнал, след което очаквам хиляди контра мнения, които да ми се противопоставят. Но дали не е вярно наистина? Нещо вътрешно, подбудено от едно преживяване, ме подтикна да разгледам този въпрос.

Та, какво е Рождество Христово (познато и като Коледа) днес?

Какво е първото нещо което идва на ум на повечето хора, щом някой им кажа радостно "Весела Коледа!", или просто когато се сетим за празниците от края на месец декември. Няма да ви оставя да се чудите, аз направих проучването (с други цели, но защо да не ви покажа) и ето какви бяха най-честите асоциации, които хората правеха:

- Елха (не много чест отговор)
- Прасе (сравнително голям брой гласове)
- Дедо ми Коледа с жужетата (огромен брой)
- Снежанка (добър вот, особено сред младите мъже)
- Банкет (присъщ за всяка възраст)
- Напиване (за всяка възраст, най-вече за младите)
- Топки... за елха (шегаджии)
- Джингъл белс (по-млади и деца)
- Подаръци (сред всички)

От друга страна все повече магазини, производители и други си правят реклама на гърба на празника, като поставят символите му къде ли не - по бутилки безалкохолно, по билбордове за селскостопански машини, по бензинови триони, по етикети на вино, ракия, мастика.... Навсякъде се ширят украси, светлинки, светещи кълба, фонтани от неонова светлина, фосфорициращи ленти, гирлянди, знаменца, елхови клони, дядоколедски шапки и ботуши, различни кутии обвити в пъстроцветна хартия и панделки, за да приличат на подаръци и пр. пр.

Нима повечето хора не свързват Рождеството с украсата, различни коледни песни, подаръците, снега (ако има), Снежанка, джуджетата и т.н. Но какъв смисъл би имал такъв празник? Че всеки ден можем да украсяваме, да се обличаме добре и да се напиваме е ясно! Не е ли? Всеки ден можем да го правим! Дали е Коледа или не няма никакво значение!

25 Юни е, ми ако изведнъж ми стане едно такова... "коледно"?
25 Август е, ми ако изведнъж се сетя за Снежанка?
25 Октомври е, ми ако изведнъж искам да получа някакви подаръци?
25 Ноември е, ми ако ми се украсява елха?

Истината е, че повечето хора забравиха смисъла на празника, на Рождеството, на Коледа.

Не е вярно, че наближава денят на елхите, еленските рога и дедо ви Коледа, наближава денят, в който се е родила божият син. Светлината!

Оставете всичко това и си помислете, ако 25 декември всъщност е празник на светлината, в какво се изразява? Това е празникът на всичко добро, на ценностите и морала, на традицията, на семейството, на милостта.

Аз не искам да празнувам Коледа с бляскави светлини на разноцветни лампички, с подаръци, със Снежанки и пиячка, а с по-силен устрем към морала и светлината. Аз няма да пия, няма и да преям!

Да са ви е честито Рождеството Христово!

P.S.
Това не значи, не съм против събиранията и празнуванията, но не е нужно те да се превръщат в оргии!

image
Категория: Други
Прочетен: 1286 Коментари: 0 Гласове: 0
Последна промяна: 23.12.2008 17:14
"Протестирайте си, всички вие - зърнопроизводители, пенсионери и студенти, протестирайте си! Няма кой да ви чуе!"

Сигурен съм, че точно това си викат от родното НС днес и как ще им пука, след като те вече са започнали гуляите и изобщо не им е до протести. Но то кога ли им е до проблемите на обикновения човек?

Нека ви напомня, че на 19-ти декември в 10 часа парламентът се саморазпусна и ще бъде в почивка до 14 януари! Срам нямат ли, да ми почиват до 14-ти?! От кога, 19-ти?! Ама аз съм сигурен, че първокласниците почиват по-малко за Рождеството и Нова година! Това което правят депутатите ни е връх на безочливостта, безсрамието, цинизъма, дързостта, нахалството, арогантността и дебелоочието... връх на мързела е и 13тата им заплата, пари за другите няма, но за тях да... Но пък вижте, изглежда са преценили, че им трябват, след като излизат по-рано в почивка и се връщат на работа по-късно (до колкото можем да наречем това работа), би трябвало да похарчат повече по празниците и след тях, за безспирни пиршества и оргии. Защо да използват от собствените си престъпни доходи? По-добре да им тикнат в ръчичките малко джобни.

В древен Рим, за да бъдеш сред управляващите трябва да си богат, за да даваш на хората и не получаваш заплата, нямаш и почивки. Тук трябва да си нагъл и да искаш пари за дето ядеш, пиеш, спиш, сереш. Някои депупатки и депупатоци не са взимали думата от трибуната, има такива, които дори не са стъпвали там, вече 3 години мандат! Като Енчо Малев, който би трябвало да представя Добрич, но ще си гушне 13-тата заплата и едномесечната отпуска (макар, че последното не му трябва, след като той е в целогодишна)!

Всякакви независими депупатоци и всякакви, които натрупат 10-15 "отсъствия" трябва да бъдат отстранявани от НС и да се глобяват, а не да им се дават пари и отпуски!

Да е жив и здрав Хрушчов, дето чукаше с обувките си по трибуната в ООН-то, като ги видя как се разхождат наляво-надясно и четат вестници! Ако не му бяха изстинали краката тогава, до днес да е сред нас!

Вчера Пирински, който по някаква причина се оказа готов за разговор с протестиращите (вероятно си е забравил часовника в сградата на НС), извика зърнопроизводителите на диалог. Как наричам това? Какво бих му казал? Следното:

Отиди при народа, не го викай при себе си, не ти заповядваш, а той! Народа! Хората! Потърпевшите от некадърността ти! Отиди ти и поне им кажи, че гласът им ще остане в трета глуха! Кажи им поне да си ходят на майната, защото те заповядват! Те трябва да бъдат съвестта и морала ти!

image
Категория: Политика
Прочетен: 1227 Коментари: 0 Гласове: 0
Последна промяна: 30.12.2008 11:21
Търсене

За този блог
Автор: vanadisbg
Категория: Други
Прочетен: 500781
Постинги: 38
Коментари: 326
Гласове: 248
Архив