Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Няма описание.
Автор: vanadisbg Категория: Други
Прочетен: 500800 Постинги: 38 Коментари: 326
Постинги в блога от 23.12.2008 г.
Днес идеята на празника Рождество е доволно много опорочена. Така бих викнал, след което очаквам хиляди контра мнения, които да ми се противопоставят. Но дали не е вярно наистина? Нещо вътрешно, подбудено от едно преживяване, ме подтикна да разгледам този въпрос.

Та, какво е Рождество Христово (познато и като Коледа) днес?

Какво е първото нещо което идва на ум на повечето хора, щом някой им кажа радостно "Весела Коледа!", или просто когато се сетим за празниците от края на месец декември. Няма да ви оставя да се чудите, аз направих проучването (с други цели, но защо да не ви покажа) и ето какви бяха най-честите асоциации, които хората правеха:

- Елха (не много чест отговор)
- Прасе (сравнително голям брой гласове)
- Дедо ми Коледа с жужетата (огромен брой)
- Снежанка (добър вот, особено сред младите мъже)
- Банкет (присъщ за всяка възраст)
- Напиване (за всяка възраст, най-вече за младите)
- Топки... за елха (шегаджии)
- Джингъл белс (по-млади и деца)
- Подаръци (сред всички)

От друга страна все повече магазини, производители и други си правят реклама на гърба на празника, като поставят символите му къде ли не - по бутилки безалкохолно, по билбордове за селскостопански машини, по бензинови триони, по етикети на вино, ракия, мастика.... Навсякъде се ширят украси, светлинки, светещи кълба, фонтани от неонова светлина, фосфорициращи ленти, гирлянди, знаменца, елхови клони, дядоколедски шапки и ботуши, различни кутии обвити в пъстроцветна хартия и панделки, за да приличат на подаръци и пр. пр.

Нима повечето хора не свързват Рождеството с украсата, различни коледни песни, подаръците, снега (ако има), Снежанка, джуджетата и т.н. Но какъв смисъл би имал такъв празник? Че всеки ден можем да украсяваме, да се обличаме добре и да се напиваме е ясно! Не е ли? Всеки ден можем да го правим! Дали е Коледа или не няма никакво значение!

25 Юни е, ми ако изведнъж ми стане едно такова... "коледно"?
25 Август е, ми ако изведнъж се сетя за Снежанка?
25 Октомври е, ми ако изведнъж искам да получа някакви подаръци?
25 Ноември е, ми ако ми се украсява елха?

Истината е, че повечето хора забравиха смисъла на празника, на Рождеството, на Коледа.

Не е вярно, че наближава денят на елхите, еленските рога и дедо ви Коледа, наближава денят, в който се е родила божият син. Светлината!

Оставете всичко това и си помислете, ако 25 декември всъщност е празник на светлината, в какво се изразява? Това е празникът на всичко добро, на ценностите и морала, на традицията, на семейството, на милостта.

Аз не искам да празнувам Коледа с бляскави светлини на разноцветни лампички, с подаръци, със Снежанки и пиячка, а с по-силен устрем към морала и светлината. Аз няма да пия, няма и да преям!

Да са ви е честито Рождеството Христово!

P.S.
Това не значи, не съм против събиранията и празнуванията, но не е нужно те да се превръщат в оргии!

image
Категория: Други
Прочетен: 1286 Коментари: 0 Гласове: 0
Последна промяна: 23.12.2008 17:14
Търсене

За този блог
Автор: vanadisbg
Категория: Други
Прочетен: 500800
Постинги: 38
Коментари: 326
Гласове: 248
Архив