Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Няма описание.
Автор: vanadisbg Категория: Други
Прочетен: 500815 Постинги: 38 Коментари: 326
Постинги в блога от 31.12.2008 г.
Уважавам благотворителността, тя винаги е помагала на хора в нужда. В последно време едни от стожерите на благотворителността се оказаха Ротари клубовете из страната. Представляват групи дребни бизнесмени, които запълват времето си с благодетелски акции и събиране на дарения за различни каузи. Преди няколко месеца Ротари клуб Добрич постави чешма на централно място в градския парк "Св. Георги". Вижте я:

image

Хубаво е да има чешма с прясна, течаща вода, много хубаво даже! Възрастните хора мога да си отдъхнат и разговарят, седнали на пейките около нея, спортуващите да пийнат хладна водица през лятото и продължат с джогинга си, децата да играят и да се плискат закачливо. Така си е, хубаво нещо е чешмата. И на всичкото отгоре изглежда добре, нали? Точно начинът, по който изглежда ми направи особено впечатление и ме върна години назад...

Винаги съм живял близо до парка, помня, че като малък, често играех там в другарите си. Към стадиона (който също се намира в парка) имаше една забутана, обрасла с храсти алейка и на тази алейка имаше чешма. Тази чешма са сложили още когато са оформяли тази част от парка и стадиона (около началото на 60-те години), с времето всичко се занемари и от чешмата спря да тече вода, остана мръсна и скрита, зад листата на големите дървета и храсти, които я обграждаха.

Няколко месеца, след като видях за пръв път чешмата на Ротари, се случи да мина около стадиона и тъй като тя ме подсети за другата, реших да надникна зад храстите и да видя онази стара чешма, която ми напомни за първите години от живота ми. Но чудо! Както може би се сещате, чешмата я нямаше! Имаше само празно място с формата на основата и, личеше си, че отскоро я няма. А ясно и къде беше вече.

Бих подкрепил напълно действията на Ротари, да пуснат в действие отново тази стара и неизползваема чешма, както и преместването и на оживено място, където всеки може да и се порадва и ползва, но защо господата са изписали имената си?

image

Тази чешма е правена, от Бог знае, кой преди толкова много години. Името на майсторът, който се е трудил над нея, който я е градил месеци наред, ще потъне в забрава, защото вече на нея пише друго (признавам, не помня дали някога там е било нечие други име). След някоя и друга година, никой няма да знае, че Ротари не са тези, които са дарили чешмата, те са тези, които си я приписаха.

Излиза, че си имаме едни истински съвременни Робинхутовци, които крадат от едни за да дарят на други. Но едно не трябва да забравяте, дори героят от Шеруудската гора, не е писал името си на своите дарове!

Известен или не, чешмата си има истински съградител и съм сигурен, че той не е в редиците на Ротари, дори и да е жив. Това прави писането на чужди имена аморално и анормално. Целта е една-реклама. А от там стигам до идеята, че повечето ротарджии, членуват в съответните клубове, за да правят реклама на името и бизнеса си. Да са по-известни и обичани. Не чакайте дарения от мен, приятели, от къде да знам, че не ги взимате, за да си пишете имената по други "дарени" паметници, чешми, табели или изработката на рекламни ротари- календари, визитки, листовки... След направеното аз не вярвам, че вие действително давате парите за благотворителност с безкористна съвест, дори когато ги давате вие мислите как да се популяризирате, което опорочава, непорочното и чисто дело на благодетелността! Бих искам да подкрепя хората, които са в нужда, но не и някой, който не е. Вие определено не сте в нужда.

Надявам се поста ми да не обиди, все пак съществуващите честни благодетели в Ротари или други организации!
Категория: Регионални
Прочетен: 38529 Коментари: 73 Гласове: 0
Последна промяна: 02.01.2009 23:31
Търсене

За този блог
Автор: vanadisbg
Категория: Други
Прочетен: 500815
Постинги: 38
Коментари: 326
Гласове: 248
Архив