Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Няма описание.
Автор: vanadisbg Категория: Други
Прочетен: 500788 Постинги: 38 Коментари: 326
Постинги в блога от Март, 2009 г.
България е най във всичко! Тук са най-ниските заплати и най-високите цени, тук хората дето пушат от най-ранна възраст, има най-много пияни ученици, най-много улични псета, най-често се срещат сърдечни заболявания... По сме, по, та най!

Но ето, народе, най-накрая дойде моментът да кажем, да видим, чуем и прочетем -  Ние не сме най във всичко! Едно от тези неща, в които изоставаме от другите, е данъкът добавена стойност върху книгите, там сме втори в Европа - след Дания! Жалкото е обаче, че сме с най-нисък жизнен стандарт в ЕС, докато датчаните са първи, но...

България се намира в културна криза, вероятно българите са най-безкултурният народ в съюза! Това се тръби непрестанно по всички медии: пуснеш телевизията, разправят ти колко сме прости и че 80% от учениците не били прочели и една книга през живота си, четеш вестник, навсякъде ти пишат как четенето е в криза, слушаш радиото - там обвиняват вестникарите, че пишат неграмотно... И като излезе Ламбо или Даниел Вълчев, призовават от трибуната на родното, велико, предпочетено и всевишно НС, да се грижим за културата, после се оплакват как няма пари за просветни дейности и как културата ни загива. Спокойно удавници, вода има за всички! Ламбо няма да ви остави да ревете за българщината,  книгоиздаването и по-скоро обикновените потребители, между които сте и вие, веднага ще ви увери, че нещата са доста по-розови от миналата година, без сам да съзнава с колко правописни грешки е написал "СбогУм". После ще излезе някой около май месец и ще разказва, както всяка година, за делата на Светите братя от Солун - Кириля и Методия, а 20-тината му слушатели в парламента ще чоплят семки, ще решават кръстословици и ще си бъркат в ушите. Да се чуди човек как не прекъсват мозъка си, когато натикат в носа си ръка до лакътя.

И тъй България е в културна криза, а има второто в Европа ДДС над книгите - цели 20%, както споменах единствено Дания ни задминава с 25%, но ако сравним и с другите  нормални европейски държави... :

Франция - 5%, френският президент, възнамерявал да свали процента на 1, защото 5 били премного при политика на страната насочени към насърчаването на културната индустрия и четенето;
Чехия - 9%, заради кризата, до началото на годината ДДС-то е било като френското;
Полша, Англия, Австрия - няма ДДС над книгите;

Годишният оборот на книиздаването в България е 120 милиона лева, а на Франция е 2.6 милиарда евро. Много ли ще загуби държавата без ДДС над книгите? Последният път точно с този номер се излезе, за да бъде отхвърлено предложената в парламента допълнителна точка в чл. 42 на закона, в която да се казва, че ставката на книги, издадени на територията на страната, са освободени от ДДС. Същия ден управляващите гласуваха текст в закона, според който набирането на средства за политика се освобождава от ДДС. Па така, парите от политическа дейност (които по всяка вероятност надвишават няколко пъти тези от книгоиздаване, не са нужни за държавната хазна? Тези от книжа са... А чети да те видим народе, дето нямаш пари да си нахраниш децата??? Пък децата ти как ще четат... че те утре ли, вдругиден ли, ще трябва да се изхранват сами, за какви книги говорим???

Нима това не е духовен геноцид на българското общество?

Тъй, решавам следващите ми няколко поста да са на книжарска тематика.

image
Категория: Политика
Прочетен: 2607 Коментари: 1 Гласове: 0
Палитрата. Какво е тя и как един добър художник борави с нея? Когато той хваща четката и нежно гали белите платната, има само творческа страст, тя изпълва цялата му душа, той е усет и мисъл, най-висшите му сетива са обострени до краен предел. И този художник подбира цветовете. Той взима от тях само тези, които се съчетават добре и които отговарят на душевното му състояние и атмосферата пресъздадена на картината. Той не може да остави на платното следа от всеки един цвят, той не го иска, защото знае, че така няма да получи исканият резултат. Той подбира само тези цветове, които му трябват наистина.

Често колкото по-малко цветове има в една картина, толкова по-добра е тя. Или поне те трябва да са близки едни с други, силните контрасти и прекалено ярките тонове дразнят окото, изгарят го.

Така и при нас, в нашето българско "общество". Някога картината наречена "България" била просто правоъгълник в един цвят, така останала дълго време, доста дълго, но веднъж боята леко се пропукала и от процепа рукнала багра на друг цвят, белязала картината завинаги, все пак тя още си била в тон с фона. Но не минало много време и боята пак се пропукала и от там заструила още една рекичка боя, а на друго място, потекъл трети цвят, после четвърти, после от новите цветове потекли други...  И днес фонът дори не се вижда, покрит е изцяло с новите цветове. А някога България беше един цвят...

... а някога българите бяха заедно в исканията си, защото имаха едни ценности, един идеал и един водач. Те го следваха, а той бе един от тях, той беше от същия цвят, от същата багра! За него и за всички, важната цел беше една - да запази цвета.

... а някога масата индивиди беше народ.

... а този народ се интересуваше от собствената си съдба и тази на поколенията, тогава разделение нямаше, тогава жажда за мъст и власт нямаше, тогава нямаше Левски, нямаше и ЦСКА, нямаше долни кариеристи, нямаше мафия, нямаше и партии...

... да нямаше БКП, БСП, ДПС, НДСВ, ОДС, ДСБ, АТАКА, БЗНС, ВМРО...
 нямаше партии...

... освен една...

... имаше само една партия, и към нея принадлежаха всички, целият народ...

... Българската партия! Тогава всички бяха от тази партия! И нямаше долни яжби и интриги помежду им, тогава всички цветове на враждата липсваха, а имаше само един, най-красивият, този на българите! И сигурно си казвате "Ами да, и всяка една частичка от този цвят държеше на тази до нея!", не, не е държала на тази до нея, държала е на всяка една друга частичка! И всички те са били подредени като камъните в римските арки, там няма хоросан, няма лепило, няма гипс, има само камъни свързани в арка, но махнеш ли един, пада цялата, и се получава пукнатина в целия мост. Една след друга и накрая моста пада.

Всеки един цвят от сегашната картина си има свои частици, всеки един - по една малка арка, съставена от камъните на някогашната Голяма българска арка, всяка една малка арка си има своите пукнатини, своите неустои и един ден ще падне. От камъните и ще изникнат, още, много още, по-малко арки, а те ще паднат още по-бързо.

А строителите на тези арки дърпат към себе си камъни от чуждите, правят ги на вар, за да се поддържат, докато не паднат.

И накрая имаме един лабиринт, от арки, мостове, камъни и варници, толкова объркан, че не можеш да изминеш и петнадесет крачки без да се изгубиш.

А някога България беше един цвят... едно красиво бяло, просторно, безкрайно широко поле...

Но тия съзидателни зидари на милионите нови, миниатюрни арки из някогашната безкрайна благодатна шир, забравят..., забравят нещо важно...,

... че из този лабиринт бродят хора, които също се занимават със строежи и които имат невъобразима мощ, но нали са в лабиринт и рядко се срещат един с друг, а когато това се случи, често се плашат и хукват в различни посоки, или започват глупави спорове помежду си. Един ден те ще престанат да бягат и да се карат. Та тези хора се занимават със строежи, точно с такива арки и мостове...

... те ги събарят.

imageimageimage
Категория: Други
Прочетен: 2862 Коментари: 2 Гласове: 0
"Въпреки членството на България в ЕС някой региони на страната имат нужда от повторно освобождение - не от турско робство, а от засилващия се фундаментализъм и радакален ислям". Това каза лидерът на "Ред, законност и справедливост" /РЗС/ Яне Янев в Благоевград, предаде кореспондентът на БГНЕС в града.Вчера лидерите на РЗС са посетили гоцеделчевски, гърмевски, сатовчански и хаджидимовски регион. Там са провели срещи с учители и обезпокоени родители. Били са изложени конкретни факти за първите темпове на ислямизиране на десетки села в този регион. Като най-фрапиращи примери от РЗС посочват село Рибново на община Гърмен където директорът на училището Феим Иса, който е установил пълен диктат на учителския колектив и насилствено застава учителите да ходят с облекло, което да не е светско. Той карал и учителите да насърчават ученичките да ходят със забрадки и арабски носии. Въпросният директор е спечелил незаконносъобразно конкурса за директорското място с помощта на джамията в Рибново, съобщи още Яне Янев. Иса е обявил, че ако и други кандидати се явят на конкурса джамията ще се надигне и ще ги прокълне. Същият директор активно подкрепя действията на Мурат Бошнак, представен и назначен от него като учител по религия. Въпросният Мурат е с подозрително минало и неизяснено образование. В България той няма диплом и за средно образование, но твърди, че е завършил религиозно образование в Скопие, в Република Македония. Според жителите на Рибново Мурат Бошнак е специализирал и в Саудитска Арабия, каза още Яне Янев. Бошнак задължава родителите насилствено да подписват заявления, че искат техните деца да изучават задължително избираем предмет /ЗИП/- Ислям. Той настоява децата да се обръщат към него вместо с "господин с ага". Бошнак е забранил на последния абитуриентски бал момичетата да бъдат със светско облекло и да празнуват. След това със средства от арабска фондация той е организирал екскурзия до съседна Турция. Само едно момиче се е престрашило и е отишло на абитуриентски бал. Родителите, които не приемат ислямските порядки на Мурат ги наричат гяури и по време на службите в местната джамия ги проклинат. Подобни са примерите и в село Сатовча където директорката на училището Айша Ушева редовно ходи на обучение по радикален ислям в незаконно фундаменталистко училище в село Сърница, Велинградско. Ушева в момента е в отпуск по майчинство и, за да държи под контрол "описаните порядки" е назначила собствения си съпруг на длъжност и.д. директор на училището - Исмет Ушев, който е учител по религия. В тези селища живеят само българомохамедани говорещи единствено български език. Най-драстичните случаи показват грубо нарушение на основните начела на българската конституция и правата и свободите на гражданите живеещи в тези региони. По този повод вместо поздравителна картичка РЗС разпространи на медиите видео-картичка показваща как радикалния ислям се настанява в България под благосклонния поглед на тройната коалиция. В село Рибнова български министри, депутати и областни управители позволяват официалните речи на български да се заменят с арабски проповеди. В европейска България Рибновските тържества завършват с публично клане на животно пред очите на малки деца и големи политици по типичен фундаменталистки ритуал. Лидерът на РЗС каза, че е потресен от чутото и видяно в навечерието на трети март и заедно с колегата си Димитър Абаджиев след завръщането си от Лондон лично ще предадат сигналът за случващото се в тези региони в ДАНС. По този начин в България се взривяват европейските ценности и се проправя път за фундаментализма в Европа. /БГНЕС /

image
Категория: Политика
Прочетен: 6780 Коментари: 7 Гласове: 0
Търсене

За този блог
Автор: vanadisbg
Категория: Други
Прочетен: 500788
Постинги: 38
Коментари: 326
Гласове: 248
Архив