Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
29.12.2008 18:10 - Елате в страната на пиячката и леките жени! Чудите се, коя е ли?
Автор: vanadisbg Категория: Други   
Прочетен: 3369 Коментари: 5 Гласове:
0

Последна промяна: 29.12.2008 18:15


Пускам си значи Евро нюз, за да видя, какво се случва по света. Често взех да го правя, защото повечето новини излизат най-напред там. Но сега няма да си говорим за новини, а за рекламите между тях..

Евро нюз изобилства от реклами на различни туристически дестинации, Азербайджан, Кипър, Катар, Турция и какви ли не. Обикновено показват рекламен клип с нещо характерно за страната, което би трябвало да породи желание в чужденците да си пръскат парите по съответните курорти или в съответните държави.

Та гледам веднъж един клип, като ми е ясно, че става дума за поредната туристическа оферта.

Мрак, и насред мрака каменна вана, пълна до някъде с вода, а в нея божествено момиче, което нежно прикрива атрибутите на женствеността си с ръце, изведнъж водата във ваната се покрива с розови цветчета, започва да звучи тиха музика с ориенталски ритми, но вероятно изпълнявана с малките барабанчета, на които показват негрите да свирят по филмите, удряйки ги с длани. Момичето се изправя, но вече облечена, черните и коси за миг изсъхват. Тя отваря врата зад себе си и се озовава на плажа, където се вихри празненство, без да му мисли се впуска на дансинга, където вече танцуват доста нейни връстнички и връстници. От там нататък рекламата (барабаните все още звучат) ни отвежда на маса, където изискано облечен сервитьор, отлива вино в кристана чаша, изведнъж преминаваме през фоето а хотел, в който кипи трескава работа, изтупани и лъснати пикола носят багаж, а туристите се разтоварват и очакват да бъдат настанени. Но не сме свършили, ориенталските ритми стават все по силни, а в това време скьор със карибски загар се спуска по заснежения склон на планина, лятно облечен човечец на средна възраст удря топка за голф със стика си и тя полита някъде в небесата.

И до тук все ми се върти в главата, "брей, кое ли е това чудно място, където хората пият вино като французи, имат толкова луксозни хотели, играят голф като англичани, свирят на барабани като африканци, но пък ритмите които издават с тях са ориенталски, имат красиви жени като нашите, имат море и планини? Какво място! Как толкова много присъщо за други народи е характерно и за тях!" И какво мислите стана? Следното: Момичето за, което заговорихме в началото се появи отново, този път в бяла рокля, и нежно с ръка ни прикани да погледнем морето при залез, камерата показва водната пустош, клипчето спря и за мое учудване се появи следния надпис "Bulgaria: Open doors to open hearts" ("България: Отворени врати, към отворени сърца").

А! Ама, че аз съм живял на същото това място, само дето не можах да го позная! Оставете, че всичко беше толкова лъскаво и чисто (което не е присъщо за България), но погледнете другото. Как за една толкова дълга реклама, която цели да предства на хора, които и хабер си нямат, България, не се показа нищо, ама нищо характерно за нея?! Какъв ти голф? Какво ти вино? Танци, планини, вани? Това по какъв начин ни представя? Къде ни е историята? Манастирите? Песните? Храната? Истинското ни море и планини? Истинският ни спорт? Бас хващам, че на чужденците им е писнало да играят голф, след като има толкова игрища в техните страни (друг е въпросът, че този спорт изобщо не е присъщ за страната ни), да пият вино, след като могат да го правят на всякъде, дори могат да си пият българско вино и у тях (изнасяме достатъчно за половин Европа).

Защо не се показа нещо различно? Нещо, което чужденците никога не са виждали? Защо се правим на техните държави и че имаме техните културни особености? След като имаме уникална, неповторима култура.

Рекламата ни изглежда смешна, на фона на гръцката, където се появяват фигури на известните им философи, Акропола, древните руини, морето им и т.н.

Аз разбирам тази реклама по следния начин:

"Здравейте пичаги от далечни земи, искате ли да отидете на място, което е точно като у дома ви, но и където ще се чувствате безгрижни? Да посетите една страна на пиенето и леките жени? Между другото имаме и любимите ви занимания, като например голфа, толкова присъщ и за нас. Е музиката ни не е много добра, но пък можете да покарате ски, или да си хванете момиче на плажа. Искате ли? Елате в България и ги имате всички тия!"

Кой беше питал, кога страната ни ще бъде рекламирана адекватно? Аз имам отговорът - Няма да е скоро.

И накрая, ако бях чужденец и трябва да се запозная с България, чрез този клип, не бих дошъл, не бих си оставил парите, по ще ми е добре да си ги харча в Англия, Франция, Германия, или от където идвам!

image



Гласувай:
0



1. анонимен - Чудесен постинг !
29.12.2008 18:35
Ние с този туризъм и нереалните му реклами мислим ,че лъжем другите ,а се оказваме самите излъгани.Но като се размислиш не върви и да показват истината .
Представи си действителността !
Циганките джепчийки ,глутницата мутри селяни и рояци просяци и проститутки с частни таксита.Мърсотия до шия плюс екстри на пребити по улиците и ограбени туристи ! То това е ! Как да го показват ?
цитирай
2. akasha85 - много ми се иска да го видя този клип ...
29.12.2008 20:10
много ми се иска да го видя този клип ??? че май не сме знаели досега къде живеем :) в родината на голфа :)
цитирай
3. akasha85 - ммммм, можеше и да е по-добър. . . има ...
29.12.2008 20:56
ммммм, можеше и да е по-добър...
има определено какво още да се желае.

На братята турци клипчето е много по-готино ;)

http://www.youtube.com/watch?v=qKoosknAZIk&feature=related
цитирай
4. анонимен - добра самородна публицистика
30.12.2008 22:23
гласувах в свежо без забележки, добро постижение, харесвам личното мнение, но моля те, прочитай написаното преди да постнеш, може би правописните грешки са технически, не са фатални, но правят лошо впечатление :) желая успех
цитирай
5. komitata - И да, и не
31.12.2008 12:55
Колега, с критиката към клипа съм съгласен. Не показва нито една уникална причина поради която да се посети България. И не сме Тайланд, че да продаваме хубавите си жени. Но не сме и толкова уникални. Сравни клиповете на съседните държави, да видиш, че човек се губи и не може да направи разлика - май навсякъде се предлага едно и също.

http://komitata.blogspot.com/2008/12/blog-post_6844.html
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: vanadisbg
Категория: Други
Прочетен: 498381
Постинги: 38
Коментари: 326
Гласове: 248
Архив