Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
14.10.2008 20:49 - Защо Македония НЕ ТРЯБВА ДА СТАНЕ Северна Македония?
Автор: vanadisbg Категория: Политика   
Прочетен: 3744 Коментари: 3 Гласове:
0Ей, ей, ей... то не беше спор, разпра, титаничен сблъсък... Македония е БЮРМ (Бивша Югославска Република Македония), Македония е Вардарско, Македония е всякаква, но не и България... но това за друг път.

Та да припомня, че Гърция най-учтиво не допусна македонската натовска кандидатура, заради името на западната ни съседка, според "братята" гърци Македония трябва да смени името си, защото съответства на област в Гърция. Бяха изказан десетки предложение, последва гняв от македонска страна и после всичко премина в постоянни докачки и разпри (Гърция настоя да не се изписва името "Македония" на олимпийските игри в Пекин през тази година, после реши да не доставя пратки от Македония, където до "Адрес" на подателя гордо се мъдри името "Македония", гърците не считали че такава държава съществува, за тях правилното име би трябвало да бъде Северна Македония, Вардарско или БЮРМ).

Разбирам ги.
Оценявам решението им,
споделям го!

Да точно така! Македония се нуждае от ново име! Новото име ще застраши македонизма и ще поразклати вече почти утопичния култ на македонците към древната Македония на Александър Велики, който някога се опитал да постави на колене пред себе си целия свят.

Дъжд от имена се стовари над Македония, отвориха се хиляди дискусии
и сред чужди,
и гръцки,
и македонски политически кръгове,
и сред обикновенни хора,
и в интернет пространството,
и по вестници, радио, телевизии... медии

и ето появи се Матю Нимиц с пакета си от идеи. Той предложи компромисен вариант за решаване на спора между двете държави - "Република Северна Македония". Според Матю, това название би трябвало напълно да удовлетворява изискванията и на двете страни в конфликта.

Добре де, постарало се е ООН-то (чиито посредник е Матю Нимиц) да измисли чисто ново име, и докато Гърците явно взеха да се съгласяват, а Македонците все още се дърпат и човек да рече, че и те ще склонят глава. Оставете това...

                                                      ... въпросът е:

                                                                                Това име подходящо ли е от българска гледна точка?

Да това е въпросът който трябва да ни вълнува, вместо да стоим и да се пулум,
                                                                                                                                                       чудим,
                                                                                                                                                                    бездействаме
докато "братята" гърци "оправят" Македония.

НЕ, не е подходящо! И защо?

Защото същото това чудно звучно име показва цяла Република Македония, като васална област на Гърция.

Географската област Македония се съдържа в пределите на три държави - България, Р. Македония и Гърция. Гърция има южните части, България - източните, Р. Македония всички останали. Това прави ли Р. Македония "северна", а прави ли частта от Македония (географски погледната) в Р. Македония "северна", отговорът тук е противоречив:

ДА!

... но от гръцка гледна точка, след като те имат Южна Македония (част от геогр. област). ДА за Гърция, Р. Македония е "Северна Македония". Но Северна ли е Р. Македония за нас, след като се намира на запад, а Източна Македония (геогр. област) е в България?

НЕ!

За България Р. Македония е Западна Македония!
И всичко, но не и "Северна Македония"!

Дори географски погледнато името би трябвало да е "Северозападна Македония"...

Хубаво, да я кръстим "Северна Македония", това не давали право на Гърция един ден да предяви претенции към коренът на населението в Р. Македония и на територията и, след като тя се назовава "Северна Македония", а Гърция вече има област с името "Южна Македония"? По този начин се изключва съществуването на "Западна Македония", която е част от България, орязва се възможността на за "обединение" (или както си искайте го наречете).

Питам се, ще видим ли нашите управници да възразяват на името "Северна Македония", ако то бъде прието, ще подкрепят ли кандидатурата на потенциалната бъдеща Р. Северна Македония в НАТО, кога най-сетне ще ги захапем македонците за глупостите в учебниците им по история и накрая най-важното:

ИМАТ ЛИ ИЗОБЩО НЯКАКВА ПОЛИТИКА ОТНОСНО МАКЕДОНСКИЯ ВЪПРОС?

Дано да имат.

image


Тагове:   Македония,


Гласувай:
0
01. анонимен - Македония=Югозападна България
15.10.2008 16:31
ИМАТ(Нашите държавници) ЛИ ИЗОБЩО НЯКАКВА ПОЛИТИКА ОТНОСНО МАКЕДОНСКИЯ ВЪПРОС?

пита автора на тази статия.Отговорът е:България няма НИКАКВА политика относно македонския въпрос.Защото я управляват същите безродници,чиито бащи навремето насилствено отродиха част от българското население.
цитирай
2. анонимен - Лека корекция
16.11.2008 11:07
Само да добавя към написаното от автора, че части от Македония се намират и в днешна Албания и в Косово.
цитирай
3. анонимен - РЕПУБЛИКА МАКЕДОНИЈА
02.11.2009 06:05
Дали гледаш дека вашата ебана држава (исто како и Грција) има и отсекогаш имала претензии кон Македонија? Грците нѐ викаат Северна Македонија, вие нѐ викате Западна Македонија, а ние сме само Македонија и Македонци! Не гледаш дека секој сака дел од Македонија, бидејќи туѓото е секогаш послатко од своето?! Не ли гледаш дека Македонија никогаш не била бугарска, ниту грчка?! И за крај, кога ќе сфатите дека никој во Македонија во последниве 200 години не се чувствувал како бугарин? Ете затоа ние денес сметаме дека немаме ништо заедничко со вас! Како може да сме ние сега бугари кога нашите претци биле МАКЕДОНЦИ?

р.ѕ. Македонија никогаш нема да го смени името! Ќе видиш!
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: vanadisbg
Категория: Други
Прочетен: 393304
Постинги: 38
Коментари: 326
Гласове: 248
Архив