Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
04.01.2009 19:34 - Как бай Кольо остана без работа... или как общината подкопава местния бизнес?
Автор: vanadisbg Категория: Политика   
Прочетен: 30934 Коментари: 50 Гласове:
0

Последна промяна: 04.01.2009 19:51

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg
Да си поговорим за големите магазини, които напоследък започнаха да строят навсякъде... Били, Кауфланди, Техномаркети и какви ли не... Да си поговорим и какво прави една община за бизнеса в града, особено за дребния местен бизнес, в частност за търговията (говорим за магазини все пак). Няма да правя дълги обяснение преди това, а направо ще ви кажа за становището си  - подкопава го! Да, правилно прочетохте - подкопава го! Нещо повече, една община не само подкопава бизнеса, а дори унищожава перспективите за създаването на качествени работни места в търговския сектор, като вместо тях дава възможност за отварянето на ниско платени такива. И това не е присъщо само за една-две общини, а за всички в големите и средно големите градове.

Веднага започвам с един малък пример: всеки магазин плаща по 500 лева лицензи всяка година, за да може да изложи на витрините си цигари и алкохол. Това важи за всички магазини, независимо от работната ръка, която изпълнява различните длъжности, независимо от големината на магазина в квадратни метри, от етажите му, оборота и останалите разлики, които често превръщат съответното заведение в нещо монументално! Така Била и Кауфланд ще плащат по 500 лева, също както бай Кольо от гаражчето в съседната кооперация. Не стига, че общината не се стреми по никакъв начин да облекчи положението и възможността за развитие на дребните местни търговци, но дори им тика външни конкуренти като Кауфланд и Била, които дават пари на богаташи, които не влагат в съответния град и в повечето случаи дори не в територията, която наричаме България.

Викат ми, преди време, икономистите казвали къде и какво ще се строи, и как/с какво ще помогне то за икономиката в града. Истината е, че общината решава, къде и какво ще се строи, в зависимост от това, кой - колко я е "нагушил" преди това! Колко може да даде на кмета бай Кольо и колко Кауфланд? Няма смисъл да ви отговарям пълно и изчерпателно, защо Кауфланд, ще извади повече пари. Така и Кауфланд и Била ще получат масивни участъци, често в самия център на града, с което ще привлекат множество клиенти, които иначе биха се възползвали от услугите на местните търговци. Ще кажете, че така е правилно, защото големите магазини предлагат по-качествена стока и са по-добре организирани, по-лъскави също. Това е така, но до определена степен. В началото, скоро след отварянето им, действително тези магазини са пълни с качествена стока, но много скоро, се натрупва залежала, поради което често си тръгвате от Кауфланд с развалени еклери..., но пък асортимента е богат... Вижте как са рафтовете с цигари, ще намерите всякакви, и скъпи и евтини, докато бай Кольо ще е способен да ви продаде каруцаските "Горна Джумая" (ако пушите тях, не се обиждайте, не целя да ви обидя). Прави го бае ви Кольо, защото няма достатъчно клиентела. Той също би имал потенциал да развие сносно магазинче, може би 4-6-7-10 пъти по-голямо, с няколко продавачки, но общината не му дава тази възможност, защото го притиска с лицензи и конкуренция, на всичкото отгоре инспекторите проверяват най-вече него, защото не се осмеляват да вкарат главата на Кауфланд в торбата (а те не са цвете и не спазват всички изисквания). Той няма от най-лъскавите кутийки и бутилки и защото не пере пари, но това е друг въпрос...

Наред с възможността за развитие, общината унищожава и перспективите за качествени, нови работни места. Обикновено, обществото подкрепя отварянето на огромни магазини, защото с тях се отварят и работни места, но никога не се запитва, дали тези места, са по-качествени и по-високо платени от тези, които би открил бай Кольо, ако имаше възможност да развие бизнеса си?! Не се заблуждавайте, хората работили в Кауфланд, не са се задържали дълго там, най-вече заради заплащането и условията на труд...

Винаги е по-добре, търговията да се води от местни кадри, изглежда обаче, на общината не и пука особено, след като си прибира таксите, лицензите и комисионните.

Та така бай Кольо остана без работа...

image


Тагове:   как,   остана,   общината,   местния,


Гласувай:
0



1. telepuzik - taka.....
04.01.2009 20:12
taka e navsjkade...po4ti!golemite ma4kat malkite za sagalenie.prosto takava e tendenciata.az predpo4itam golemite magazini(ne obremenjvam nikoi s moeto mnenie),kato vlezne6 da si kupi6 vsi4ko koeto ti e nugno.kolkoto do podkrepata-to vsi4ko e jsno kato bjl den,kraga e zatvoren....nikoi njma da izpusne banicata!!!
цитирай
2. анонимен - TAKA E !
04.01.2009 20:53
V CELIA SVIAT E TAKA ! IMA GOLEMI MAGAZINI OT IZVESTNI VERIGI , IMA I BAKALII ,NO SAMO BAKALII IMA V ANADOLA ! NISTO STRASNO , ZA VSEKI VLAK SI IMA PATNICI ! KOGATO BAI KOLIO E KONKURENTNOSPOSOBEN , STE OCELEE ! A DA IZGONIM GOLEMITE VERIGI MAGAZINI , NIAMA DA STANE,KAPITALIZMA SI E KONKURENCIA!
цитирай
3. анонимен - стига плюхте
04.01.2009 21:12
за ваше сведение, данъчните и ХЕИ идват да се правят на големи именно във големите западни вериги тъй като там няма да ги бият и пишат актове на поразия стига разбира се да има за какво. Често просто се заяждат. това първо.
като второ по отношение на Бай Кольо - когато отваряхме магазина във Плевен при предварителното проучване на цените при конкурентите се оказа, че т.нар. бай Кольо работи със 120% надценка. това дали е удобно за потребителя? Ние свалихме цените в града и затова имаше хиляди спекулации във пресата и къде ли не. дори майката на една собственичка на местна верига инсценира кражба на портфейла си и си поиска 10 000 лв. обещетение. Смехория нали?
бай Кольо не бракува стока а се опитва да я пробута на клиента за разлика от големите вериги.
Големите вериги за разлика от бай кольо си плащат данъците до стотинка и за разлика от бай Кольо издавад задължително касова бележка. От тези данъци се плащат все пак и здравни и пенсии и заплати на служителите от държ. сектор. Бай кольо прибира всичко за себе си. да сте чували Баю Кольо да сключва трудови договори и да осигурява служителите си на пълна работна заплата или пък да им осигурява 8 часов работен ден или пък да им дава 20 дни платена отпуска?
Стига сме плакали за Баю кольо. Аз също желая успех на българския бизнес и ми е крайно непроятно, че българските "бизнесмени" се държат като олигофрени и дебили и вместо да влагат пари в развитие на бизнеса си си купуват скъпи коли и строят къщи като дворци сякаш ще живеят 200 г. Ако иска да оцелее бай кольо ще трябва да се научи да работи както трябва.
големите вериги също не са "цвете" но имат какво да покажат на бай Кольо и бай кольо ако не се поучи на бизнес да си ходи на село.
фантастико си го караше по български до като не дойде БИЛЛА. вижте го сега - изкопираха всичко / няма лошо/и продължават да съществуват.
Ако не са големите вериги да налагат поносимо ценово равнище на пазара ще ядете кисело мляко по 2 лв. и месо по 20 лв. кг.
Така, че вместо да пишете безмислици се научете да уважавате конкуренцията и да се учите и от врага си.
цитирай
4. анонимен - КРАЯ ВИ СЕ ВИЖДА
04.01.2009 21:28
ти луд ли си цялата статия не съм е прочел глупости не чета. с две думи на баити кольо гаража или твоя плаща 200 левчета на магазинерката не и дава платен отпуск, зацапва датата на годност на продуктите няма никаква техника хладилниците не работят пално с мишки и стига сте обирали комшиите си виждави се края и недеи ме враща през 90-те години. коле затвори си супермаркетчето и се хвани на работа.
цитирай
5. анонимен - вижда се края на малките
04.01.2009 21:41
по-добре е за клиентите да се затворят повечето неотговарящи на никакви изисквания малки магазинчета
фирмите, които правят разнос до 1млн такива магазина като на бай ти Кольо гаража ще си намалят разходите, ако него го няма и се доставят до 30-40 големи магазина вместо до 300-400 малки
така и крайните клиенти няма да се натоварват с излишни разходи по доставката
цитирай
6. анонимен - Стига плюхте, а?
04.01.2009 21:50
Бай Кольо трябва да плаща редовно в НОИ вноски за пенсионно и здравно осигуряване, защото иначе няма да му даде лиценз да продава алкохол и цигари общината... И понеже в повечето случаи той работи сам (семейството му му помага), няма кого да осигурява другиго, освен жена си или децата си. И вероятно го прави, колкото и да не му стигат парите.
Така бай Кольо създава заетост и не тежи на държавата като всички мързели, безработни, неграмотници, роми и барабони, които чакат социални помощи на гърба на работешите...
Да не говори колко е дал бай Кольо, за да разкрие магазинчето си - 12 разрешителни искат най-малко - от ХЕИ, ВиК, пожарната, ДВСК и прочие.
цитирай
7. artanis - винаги ще има клиенти
04.01.2009 22:12
и за големите хипермаркети и за бай Кольо. Ако има обаче на едно място 5-6 бай Кольовци и до тях отвори голям хипермаркет, само най-добрият бай Кольо ще оцелее. Но какво да се прави, това е животът.

поздрави:
цитирай
8. анонимен - соло
04.01.2009 22:37
ето,пак си идваме на темата за българския ни манталитет,за неизкоренимата ни завист,злоба и простотия. в условията на пазарна икономика по добрия преуспява и оцелява. така е и в природата и в живота.
цитирай
9. telepuzik - pak....
04.01.2009 22:41
pak da se vklu4a.....tuka e tendencia "ANONIMNI" da plujt horata koito napi6at ne6to ne6to smislenno.ami kato anonimnia e goljm spec po tezi vaprosi,za6to ne vleze v ob6tinata,4e da potragnat ne6tata kakto trjbva a?taka skrit vseki moge da lae sre6tu mese4inata...........
цитирай
10. artanis - vanadisbg
04.01.2009 22:42
Може би бай Кольо разбира много от малки магазинчета, но и понятие си няма как се прави голям хипермаркет.

Междувпрочем знам за една успешна история с хипермаркети. В Пловдив има хипермаркети Сани (стоката там е по-прясна от Била). Собственикът им е започнал като купувал от селяните от околността карантия и я разнасял с един москвич. Мен ако питате, типичен бай Кольо ;)
цитирай
11. lelya - Нали знаеш тъпата шега "ху...
04.01.2009 23:15
Нали знаеш тъпата шега "хубава работа ама българска". Е, има доза истина в нея за съжаление. Бай Кольо си е чист българин и много от написаното от анонимните е вярно - за осигуровките, за качеството на стоките, за условията за работа. Виждала съм го с очите си - в повечето случаи бай Кольо е в първи клас в у-щето за правене на добър бизнес. Е, има и бели лястовици предполагам сред бай Кольовците. В случая не знам отношението на общинарите, но едва ли те са основният прът в развитието на бизнеса на бай Кольо. Според мен ако има достатъчно средства и акъл, бай Кольо ще успее, но с трици няма да може да лови маймуни, нито с балкански тарикатлък да прави сериозен бизнес.
цитирай
12. анонимен - dran dran
05.01.2009 02:35
ako Bai vi Koljo ima pari da postroi goljamo hale i da go napalni sas stoka...mislja 4e obshtinata ne moze da mu pre4i......a ako njama pari da si premesti garaznoto magazin4e na selo...tam moze i da mu mine nomera sas zastojalata stoka......no na balgarskija tarikat vse njakoi mu pre4i....
цитирай
13. voinyt - SAMOTNIQT_VOIN
05.01.2009 04:12
Ех бай Кольо....чак сега ли се усети бре, след като била съществуват вече...колко...10 години? И ти чак сега забеляза какво става...ех чудя ви се понякога къде живеете...
цитирай
14. анонимен - syglasen sym
05.01.2009 07:39
V celiq svqt drug pyt! Na golemite verigi v nqkoi strani e zabraneno da rabotqt sybota cql den i nedelq vyobshte. Tova e malyk primer. no nashite obshtini sa korumpirani donemai kyde!
V angliq golemite verigi sa na specialni danyci, a lokalnite malki tyrgovci imat prefernecii... no kakvo ochakvate ot pilot na ketqshta chiniq i pojarnikar naprimer? misyl za bydeshteto???
цитирай
15. анонимен - bez
05.01.2009 08:24
много ми е чудно кои точно боклуци си купувате от кауфланд примерно...там е като една кочина и всеки се рови като прасе и им обира праха дето ги мързи да си го избършат.Харесвам единствено и само пикадили от големите магазини...пък и предпочитам да ям кисело мляко за 2 лв.отколкото за 0.50 ст(дали ядете дори и подобие на кисело мляко-няма как да струва толкова,нали ви е ясно-производителите на хранителни продукти не са ви благотворително дружество).Има и нещо друго на големите магазини винаги се прави отстъпка и се плаща неустойка ако не си им изпълнил заявката ,докато за Бай Кольо няма такива филми.
Забелязвам и че българина има интересен мироглед-готов е да даде 30,40,50 лв за такси по празниците...ама за храната мрънка( а магазините работят също по всички празници ,както и производителите).
цитирай
16. анонимен - Мнение
05.01.2009 08:38
Темата е интерсна! Трябва да съществуват големите вериги, поне според мен. Когато отваряха Метро Пловдив, първия персонал премина курс на обучение и надъхване, че едва ли не всички малки магазини ще умрат, търговиите ще затворят и т.н. В момента Тракия е пълна с малки магазини.... Когато отвориха Кауфланд с най-ниските цени, не отидоха да видят, че във всяко село има магазинче на бай колю с по-евтини стоки. Колкото за годността - приятелят ми работи в колбасарски цех, и ЕДИНСТВЕНАТА му работа е да мие и преетикира върнати от големите вериги салами..
цитирай
17. rpatel - За съжаление е точно така. Някога ...
05.01.2009 09:13
За съжаление е точно така. Някога точно до входа имахме едно такова малко магазинче за алкохол цигари и сладки. Беше просто незаменимо когато ти дойдат неочаквани гости и трябва спешно да се купи нещо с което да ги почерпиш. А и с течение на времето се сприятелихме с продавачките. И беше хубаво да слезеш за бисквити и кола и да си поговориш с тях. Ама и с тях се случи същото. Фалираха. Не издържаха на конкуренцията. И сега трябва да ходя за бисквити през няколко улици. Обаче не е същото. Нито продавачката ми е приятелка и ще ми препоръча най-добрите, нито пък работи 24 часа. Защото "нашето" магазинче освен всичко друго си имаше и тази екстра. И беше супер, когато в разгара на купона колата свърши. Просто трябваше да слезеш 3 етажа и да купиш, пък сега най-близкия денонощен ми е на 15 мин. и при това е доста скъп.
А иначе и аз обичам да пазарувам от големите супермаркети точно заради разнобразието на стоки. Но когато става дума за бисквити, кафе, кола или сладолед малките магазинчета са незаменими! А и съгласете се, че лятото в жегите докато занесеш сладоледа до вкъщи от Билла примерно той вече ще се е стопил! А и бутилките тежат. Та ако може да има и от двата вида магазини ще е най-добре! В единия да ходиш за картофи, домати, хляб, мляко и т.н., а в другия за дребните удоволствие като сладки, кола и сладолед.
Ама на ББ му е по-изгодно да напълни града с МОЛ-ове и супермаркети, пък дребния бизнес...ако оцелее оцелее, ако не ще пазаруваме в супера дори и да не ни харесва.
цитирай
18. анонимен - В малките магазинчета
05.01.2009 09:41
по рядко намираш залежала стока, защото хората си зареждат по малко от всичко - по един, два салама, по две три салати - знаят си купувачите и зареждат според това което се търси. А в големите магазини почти винаги всичко е залежало с изтекъл срок на годност. В Била например ми се случи да си купя от студената им витрина нарязана луканка, като се прибрах в къщи и отворих пакета - беше гранясала. В Бургас нямаме Кауфланд - след няколко месеца ще го отварят , но единственият голям магазин в който предпочитам да пазарувам е Пикадили - малко по скъпо е , но е качествено и няма залежала стока. Иначе си предпочитам кварталното магазинче на Бай Кольо. В Бургас, около малката Била в Славейков има много квартални магазичета и доста хора си ходят там да си пазарят. Колкото до това, че Бай Кольо не плаща осигуровки - напротив плаща - на себе си, на жена си и евентуално на някоя пораснала щерка, която работи при него. А в Била до скоро работеха на 250 лв заплата касиерките , колко осигуровки мислите че се плаща в/у 250 лв., а бай Кольо като самоосигуряваще се , плаща двойно повече на държавата.
цитирай
19. анонимен - Синът на бай Ганьо
05.01.2009 09:49
Бай Кольо държи високи цени и адска мизерия в "магазинчето" си,защото е бай Кольо и възпитанието му идва от баща му-бай ви Ганьо!Ако ХЕИ влезе реално в "дюкянчето" на бай Кольо,без да взима полагащите се рушвети,трябва да прати собственика на съд моментално за геноцид над махалата-цените са безумни,а мръсотията и стоките с изтекъл срок са на всякъде!Не защото е закъсал или няма средства,а защото бай Кольо е селски тарикат и представата му за търговия е следната-кради,граби и присвоявай без НИКАКВИ инвестиции или без, тъй наречено "изваждане"!
цитирай
20. анонимен - Това се нарича пазарна икономика и конкуренция
05.01.2009 10:12
Дрънкате глупости без изобщо да имате понятие от икономика. Ако не ви харесва - все ое има комунистически държави в света - преместете се там да живеете. Ако едно малко магазинче е конкурентносособно, то то не само ще оцелее, но ще и увеличи печалбата си. Има много такива примери, и то в малки градове, в които има и Кауфланд и Била. За съжаление малките магазинчета не разчитат на добро обслужване, чистота и подреденост, а на мързела на българина да повърви малко до по-големия магазин. Иначе, аз съм безкрайно доволна от големите вериги - мога да пипна, мога да погледна какво съдържа дадена стока, кога е срокът на годност и да мисля достатъчно време дали искам този салам, примерно, или не. Ако случайно ме метнат с някоя стока, е много по-вероятно да ме обещетят, да ми заменят стоката или да ми върнат парите от едно малко магазинче....
цитирай
21. анонимен - Да бе да
05.01.2009 10:22
Напълно, несъм съгласен. Просто в България много малко хора могат да работят и да оцелеят в условията на конкуренция.
Между другото знам общини в БГ където не се допускат големите търговски вериги именно защото хора от типа на "бай Кольо" си плащат на общинарите. И познайте какви са цените и стоките предлагани в техните магазини. Доста по-високи, а и стоките ако уцелиш да не е с изтекъл срок на годност, то ще и изтече утре. И това е така щото няма конкуренция или иначе казано потребителя няма къде да ходи ще дойде все при някой от тях.
Така, че аз лично като потребител съм за големите търговски вериги, те ми повишават покупателната способност с около 50%, и съм против разни месни обирджийски магазинчета.
А и ако си мислите, че като са надути цените на продуктите в местните магазини, плащат добри заплати на служителите си жестоко се лъжете, и явно нямате представа в каква държава живеете.
цитирай
22. анонимен - Истината ...
05.01.2009 10:43
Истината е, че както бай Кольо така и големите, търговски вериги са застрашени от един незабележим противник ... мрежата.
Като начало алкохол, цигари и битова химия. Следват храни. Истината е, че електронната търговия е реализирала над 16% увеличение на чистата печалба за посления месец на 2008 година, докато всички други са били в криза.
И наистина ще оцелеят най добрите и тези, които се учат и са креативни.
Друг важен момент е качеството на това, което се продава.
В момента цените на т.н. "стоки менте" са по-високи от тези на качествени такива. Причината е съвсем елементарна - директна продажба от страна на производителите.
Или продаваш нещо качествено, за сметка на по-ниската печалба и оцеляваш или постъпваш като всички останали (големи и малки) и си икономически труп.
Съгласете се, че живеем в 2009 година.
цитирай
23. анонимен - Илиян
05.01.2009 11:02
Според мен малките магазини ще оцелеят, но тия които имат бизнес виждане, а не тия, които чакат ей така да им идват хората въпреки по-високите цени и начина на обслужване. Мразя да пазаря в бг чакам пред мен 2ма човека 3 часа да казват всичко по отделно просто в малките магазини не си слагаш в кошницата стоката, а някоя лелка ти ги дава. Давам пример с магазините на моята улица, които са над 10, и от година има Кауфланд пак на тая улица и само магазините, които се преустроиха и може да си взимаш директно нещата и да платиш на касата са местата в които пазаря освен в Кауфланд. Всеки път когато ходя до магазина и няма да купувам за дълъг период ще отида в кварталното добре организирано магазинче, защото в голямата верига винаги се изкушаваш и накупуваш 100 неща вместо 10 и ти излиза солено сладкото :)
цитирай
24. анонимен - Бай Кольо
05.01.2009 11:23
Бай Кольо може да работи и да печели бай Кольо може да има магазин дори по голям от Била и от Калфланд и ЦБА взети заедно. Но на бай Кольо го мързи много го мързи. По лесно му е да стои и да се оплаква да лъже клиентите и да продава скъпо да продава стоки със срок на годност започващ от утре. Големите магазини продават стоки на поносими цени - факт - плащат заплати, усигуровки и т.н. - факт. и са напечалба и не са фалирали магазнини - факт.(от големите вериги) - бай Кольо нито плаща данъци ( защото си измисля по сякакъв начин даначната декларация - но в това и държавата е виновна) нито плаща толкова заплати. Продава с 200 % надценка всеки един от вас може да сравни цените. и пак се оплаква и всички са му виновни.
Бай Кольо ти си си виновен тебе те мързи и вместо да работиш гледаш как да пецакаш всички и като ти научат номерата се оплакваш
Пример Квартален малък магазин - става голяма навалица и има много клиенти. Защото собственика работи за това - същият като Бай Кольо ни работи назначил е магазинерки и и плаща добре за да могат да обслужват бързо и качествено килентите а не да им се мръщат. продава на поносими цени и то не се различават много от тези на големите търговии. Факт Бай Кольо ти си си виновен. А не общината ти ще дадеш ли толкова работни места колкото една била ? не на ли?
цитирай
25. анонимен - във всеки коментар има по малко истина
05.01.2009 12:02
В големите магазини има много стоки с изтекъл срок на годност които се връщат и естествено се преетикират с нов срок на годност и се връщат.
цитирай
26. анонимен - Друга гледна точка
05.01.2009 12:12
Има и друга гледна точка. Сещате ли се кой е най-бедния район в България? Северозападният - Видин! Парадоксът е, че това е може би градът с най-скъпите хранителни продукти. Защо ли? Няма коректор на цените. Нямаше супермаркет от големите вериги.
Преди 2 седмици отвориха Пикадили. Нали разбирате какво става там сега? Там не се пазарува, там се граби в момента, защото на хората им се струва евтино. Въпреки че, това е най-скъпата верига супермаркети в София.

Така че, не съм съвсем съгласен за бакалията на бай Кольо, който се опитва да забогатее от всеки човек дошъл за 1 кисело мляко и 1 хляб.
цитирай
27. benoa - бай Кольовците
05.01.2009 12:12
пазаруват от Кауфланд :)
цитирай
28. анонимен - Brave
05.01.2009 12:13
Има известно основание авторът на текста, но проблемът е по-дълбок. Става дума за цялостното отношение на общинските власти към развитието на градовете. Ако питате мен - няма такова (отношение). Тук говорим за търговията, ами за производството? Повечето големи заводи и предприятия се затвориха и разпродадоха на спекуланти с недвижими имоти, които в опитите си да вземат по-големи печалби ги оставиха почти на произвола на съдбата до пълното им саморазрушаване. Дори и да съм съгласен с част от написаното, то е поставяне на каруцата пред коня. Търговия без производство е умряла работа.
Всъщност една от основните мисии на общинските власти е да бъдат балансьор на бизнесклимата в градовете, а не покровител на една или друга бизнес-група (голяма или малка). Да управляваш изисква много по-стратегическо мислене, отколкото нашите кметове (общински, районни, селски ...) си представят.
цитирай
29. анонимен - И ТЕ ЩЕ СИ НАМЕРЯТ МАЙСТОРА
05.01.2009 12:30
убеден съм , че и ,,големите" в търговския бранш ще си намерят майстора!както се случва навсякъде по света-в САЩ е имало подобен бум на хипермаркетите но вече хората предпочитат по-малките магазини , има такава тенденция и в Европа.ние за съжаление се движим с години назад , но и това ще дойде!
давам пример със Самоков-от общината дадоха терен на Билла в градски парк , като направиха куп лупинги да префасонират терена / на документи/, а друга част от магазина бе построен върху....улица!?!
да ви казвам ли за колко време им се даде акт 16 - и колко ще чака бай Кольо?
и тук го има това , че качествените стоки бяха в началото , че големите заплати за персонала -също.знаете ли колко взема една касиерка - 400 лв.!попитайте колко вземат същите , не в Австрия , а в София - тогава ще разберете що за местна инвестиция е Билла , като пресметнем колко е загубила общината от това , че терена им е даден не с търга с фалшив конкурс като прибавим , че Билла не внася данъци в местната хазна / с изкл. на данък сгради и смет/-май десетина бай Кольовци са били по добрият вариант , ала ....
то за това се случват и такива неща като глобалните кризи-бай Кольо все ще я изкара някак си - да му мислят от Билла и малцината работещи там с по 3-4 хил.лв. заплата/естествено шефове в София/!
а и явно му мислят - като чета коментарите по-горе - не само мислят , а и пишат...
цитирай
30. анонимен - пазарната икономика е риск, не далавера
05.01.2009 13:25
Много хора не могарт да разберат смисъла на пазарната икономика като такава. И това че който се занимава с бизнес поема всички рискове.
Едно е ясно - колкото по-голяма е конкуренцията, толкова поп-облагодетелстван е потребителят. И в случая ако има нещо лошо то е че с фалирането на малките магазинчета намалява конкуренцията.
А иначе големите вериги от хипермаркети са най-добрият регулатор на цените. По две причини. Първо, цените на всички стоки във всички градове са еднакви (или почти еднакви). И второ има няколко вериги които се конкурират. И от това пвечели клиента.
А за качеството, както се казва за всеки влак си има пътници. И никой не ви задължава да купувате само от Билла, или Т-маркет. А една промоция на бира в бутилки или друга стандатртна стока не си е за изпускане. Защото бутилката "Бекс" си е бутилка бира като стока, както в Т-маркета така и в най-луксозния магазин. И само еснаф или глупак би платил повече.
цитирай
31. анонимен - В нашия квартал в радиус от 100 м от ...
05.01.2009 13:39
В нашия квартал в радиус от 100 м от нашия вход имаше 9-10 /да, цифрата е вярна, а не казана по принцип/ квартални /разбирай гаражи/ магазинчета. Отвориха хранителен магазин на голяма търговска верига /ще мина и без реклама на магазина/ и аз реших, че кварталните магазинчета ще умрат. Да, ама не. Останаха 4 от общо 10 и си работят наред с големия магазин. И да, наистина там няма застояла стока, щото те зареждат през ден, познават ме, зная какво искам и ако слуайно не ми стигнат парите /и това ми се е случвало/ не връщам стока, а нося парите утре. От друга страна ходя в "големия" магазин, защото там има неща, които кварталните просто не могат да си позволят да зареждат, защото това са "по-така глезотии" както биха се изразили някои и не им отърва да ги зареждат. Вярно след влизането на търговската верига в квартала старите магазини направиха някой промени /ама не и в цената, щото и веригата продава на същите цени/, а в интериор, екстериор /обслужването и преди си беше добро защото всички се познаваме. Та мисълта ми е - в крайна сметка има място и за малките и за големите магазини, стига малките да имат желание да се научат / а вече някой от тях се учат и то доста бързо/.
цитирай
32. анонимен - Даааа
05.01.2009 13:55
И времето на вятърните мелници и на водениците премина, а и вършачките вече не се харчат... Така е животът си върви.... Едно нещо се сменя с друго!
цитирай
33. анонимен - несъгласна
05.01.2009 13:57
Не съм съгласна с това, че и малки и големи търговски обекти плащат по 500 лв. за да продават алкохол и цигари. За сведение ще поясня, че за 2008 год. в Община Бургас годишната такса за търговия с тютюневи изделия се определя на база обща застроена площ на обекта, което ще рече , че Била или Метро заплащат до 40 кв. м. 200 лв, а за площта над 40 кв. м. до пълната застроена площ на обекта още по 1 лв. на кв.м./ а обектите са над 2000 кв.м./. Търговски обект до 10м2 плаща 100 лв., от 10 до 20 м2- 150 лв. С една дума малките обекти плащат малко, а големите вериги много повече. Що се отнася да лицензите за търговия с алкохол, положението е същото- до 10 кв.м. е 120 лв., ат 10- 20 кв.м.-180 лв. , а над 40 кв.м. - 240 лв. и по 1 лв. за всеки кв.м. над 40кв.м. Ако се поровите в практиката на други големи общини ще видите, че и там е така. И още нещо, за сведение на търговците - от 2009 год. отпадат въпросните годишни такси, остава само първоначална такса за издаване на разрешение за търговия с тютюневи изделия. Така че, това да ви е проблемът.
цитирай
34. анонимен - Za natsionalizma li ste ili za Magazina na Bat Kolio?
05.01.2009 15:19
pisanoto ot 5. анонимен - стига плюхте
04.01 21:12 , e po viarno ne6to.Vsi4kii vikata da e goliama ama Bylgarsko ,e kato 4ujdo kvo da gi mrazim 4e sa po napred or nas poneje sme nasionalisti no bedni bedni 4e ni e sram da se pokaje=m :)
цитирай
35. анонимен - Челен опит
05.01.2009 18:57
Напълно съм ЗА! Обяснявам челният опит на развитите страни: в случая Япония. В Япония след като няколко общини фалираха - да напълно фалираха с изселване на всички жители от тях - се установи че 1. големите вериги убиват конкуренцията 2.след като избият малките магазинчета тип бай колъо те самите фалират - зашото за голямата верига в важно всяка година да има прираст. Да ама не!Пазарът е ограничен 3. След бягството от пазара на такава верига вече не са останали никви мити байовци дето да развият бизнеса от нула.
Резултата бизнеса фалира за цялото населено място!
Япончетата отреагираха бързо и ЗАБРАНИХА на големите вериги магазини да отварят нови такива в населени места с под 10 000 или над 200 км от голям град. Именно за да стимулират малките байовци който хранят малкият бизнес.
Само за допълнение - малка фирма в Япония е над 500 човека :)
Така че респект на автора:) /Е можеше и малко по подробно да бъде , но коментарите допълват картинката/
цитирай
36. анонимен - eqido
06.01.2009 06:43
Dobre 4e sa tezi golemi magazini,ina4e malkite 6te6e da ni oderat kojite,a otdelno deto zarejdat ot nai-dolnoprobnite stoki za da pe4elqt 300%.Moje da ni e tajno za rodniq biznes- taka si e.A sigurno ako vnesem i politiciti da ni upravlqvat 6te se izmaknem ot kolapsa!
цитирай
37. benoa - В повечето случаи
06.01.2009 11:12
бай ни Кольо е мародер. И тъй като повечето хора дават примери с различни магазинчета аз ще дам с един и същ. Докато беше в ръцета на първия стопанин, магазина беше подреден, зареден и в повечето случаи рядко липсваше нещо (тук ще отворя скоба, че при зареждането с малки количества, което няколко души посочиха като плюс, нерядко рискуваш да останеш без желаната стока и пак да отскочиш до Кауфланд - например). Отделно Ангелчо (бай Кольо де) полагаше грижи както за самия магазин, така и за прилежащата (и не само) площ около него. Добре, поради незнайни обстоятелства в един момент реши да се оттегли от бизнеса и продаде магазина. Новите собственици направиха някав мижав ремонт, който отне месеци, пренаредиха нещата, при което доста артикули просто изчезнаха, за доста от продуктите трябва повече късмет да ги уцелиш, или просто да знаеш разписанието на доставчиците, за да се снабдиш с тях. Обслужването също падна осезаемо. Част от персонала се прехвърли при новите, но не знам дали изкараха и месец-два. Цените и преди бяха над стандартните, но се компенсираше с добра обстановка и обслужване. Btw при стария доста често се образуваше опашка и се обслужваше от 2. че и 3, вкл бай кольовото семейство. При новия такова нещо не съм забелезал.
Та, в България бай Кольовците са пример за самостоятелно спасяване, освен споменатите 500 лв. почти никакви приходи не отиват за държавата. Рушветите за ХЕИ и прочее банда потъват в джобовете на инспекторите, касовите бележки са мираж, а работниците се осигуряват на минимални заплати на половин работен ден. Ако държавата се стегне и си иска своето, за да функционира като нормална такава, 90% от байчовците сами ще си бият камшиците.
цитирай
38. simona34 - до анонимен 45, споделящ
07.01.2009 07:00
челен опит. Може в Япония да е така. В общината в която аз живея(на запад от България и на изток от Япония) практически няма байкольовци. Само големи супермаркети. Ама повечето наистина са толкова големи че вътре могат да се вместят пет- шест Кауфланда, че и поне два Фантастико. И това въобще не пречи на общината. Напротив- плащат си хората данъците, носят отговорност (при това сериозна) за стоките които продават- за безопастността им, за годността им на консумация, защото недайбоже на някой клиент нещо му се случи от стока продадена от магазина- следва светкавичен съдебен процес за много пари(толкова, примерно, колкото е годишния оборот на стотина байкольовци). Друг интересен момент обаче е че тук всички магазини са на базата на франчайзинга, а не като в България- с централизирано ръководство. И, както забелязвам, общината не е пред фалит, нито съответните магазини и веригите хипермаркети. Всичко е въпрос на организация на обществото.

Относно нашенеца- бай Ган...опс! бай Кольо, като започне да търгува както трябва, тогава да се оплаква че големите вериги, общината, Господ, лошото време и статистическите показатели за подземния живот на мравките са му виновни, че едва скърпва двата края и в крайна сметка- фалира. Като има дупце за търговия да си направи един магазин "као е у свет", да се овътря с достатъчно стоки, конкурентни цени, подходяща реклама и качествено обслужване и тогава да видим дали няма да е конкурентноспособен. Така де, с пръдня боя не се прави- това отдавна е доказано.
цитирай
39. kostadin - Глобаизация накорупциятамили ...
07.01.2009 09:59
Глобаизация накорупциятамили хора .астадона можеда купи ощинските съветници Бай Ви Кольо не!
Тезикоито съветват да бъдем креативни ,активни и т н по добреда сипомислят за самите тях Селото и то няма да е за всички българи.Всички които пишем по блоговете също смеобречени на рецептата иди на село.Много моден лозунг ,но тогава ще заприличаме на Бангладеш
цитирай
40. анонимен - stefan
07.01.2009 14:15
Има място и възможност за реализация на малките,квартални дюкянчета.Просто в 99% от собственниците им преобладават алчноста,простотията,злобата и далаверажийския манталитет!Какъв ти стремеж за състезаване с конкуренция,за непрекъснато подобряване на обслужване и качествени стоки!Ако магазинчето блести от чистота,продуктите качествени и подредени приятно,а цените с несъществена разлика ,то дори и да няма богат асортимент,бих влязъл да си напазаря,вместо да се разкарвам до големите хипермаркети!
цитирай
41. momchil - анонимен
07.01.2009 18:03
Н 22.12 си купих карфиол от Кауфланд по 69 ст при положение, че през лятото и есента не слезе под лев. На 2-ри януари си купих прекрасно зеле от Кауфланд по 39 ст/кг, през есента беше по 60-70 ст/кг. Да живее Кауфланд.
цитирай
42. анонимен - Челен опит
09.01.2009 13:02
@Симона43
Ми кво да кажа още- а да. Срещу нас има 3 големи магазина :) 4 етажни (с 2-3 етажа паркинг).Но аз живея в Токио, а не в община с под 10 000 население. Както вече обясних та да се повторя - веригите са големи и искат да имат непрекъснат разтеж на печалбата. В момента в който това не става за тях е по лесно да затворят магазина, вместо да продават на без или почти без печалба. И когато това се случи - примерно по време на криза (да, тая същата дето сега ще се развихри напълно дори и по позападните от България провинции) или както е в случая с япончетата вече отминалия дот балон - започват фалитите. И те започват именно с изтеглянето на големите вериги. Можеш да го видиш това онлайн на БГ фондова борса =пазара изчезва щото хората си прибират парите :) И когато премине бурята се оказва че е било по добре все пак да са останали бай колъовците. За да има нешо за ядене :) Аз не съм твърдял обаче че е гот да са недообучени бизнесмени.
и затова съм ЗА общината да се грижи за малките търговци! Щото никой не е станал голям и се е научил на бизнес за един ден.
цитирай
43. анонимен - Бай Кольо работи касов апарат ...
09.01.2009 15:41
Я кажете къде може да сигнализирам за хранителни магазини на "Бай Кольо" дето даже и касовия му апарат е фалшив .Издава Не фискален бон , т.е. нищо не отчита . Магазина се намира в кварталите на гр.Варна . Осигуровки също не плаща на продавачките .Хигиена нулева .. но най потресаващото е фалшивия касов апарат .На тази варненска улица въпросния "бай Кольо" има даже два магазина .Кой знае още нарушения има .. ???
Какъв беше телефона на комисията за защита на потребителите , имаше някакъв национален телефон за подаване на сигнали ???
цитирай
44. анонимен - За momchil
09.01.2009 19:26
Обикновено големите магазини подържат специфична олитиказа амаяване на търсени стокиНо по вероятно е даси агент а магазина.
Интересно утре или вдругиден кого ще багославяш.Кварталният магазин е удобство ,постепено ще станат дестрибутори на голямите магазини Но над 90 % от дебните търговци остават на улицата и печалбата заминава в чужбина.Това е Знаят го и във Фраия и в Германия.Заради това напъват да откриват молове у нас и такива ката нашата страна.
цитирай
45. анонимен - momchil
12.01.2009 23:17
@ №54 Не съм ничий агент и изобщо не съм против малките магазинчета. Аз самият ползвам услугите на едно такова плод-зеленчук намиращо се в гараж на ул. Бисер в София кв. Лозенец. Там стоката винаги е прясна, а персонала е симпатичен познава всички и си лафим като отида. През лятото сутрин към 10 стоката идва направо от Пловдивско. Съвсем наблизо ми е и CCS с Пикадили. Ходя и там, но не го ползвам за плодове и зеленчуци.
Съвсем наблизо до нас има магазин от веригата 345. Едно време пазарувах само там, но там обслужването катастрофално се скапа, а цените са бесни и го ползвам само за хляб или други дребни неща когато е късно. За времето от както е открит CCS съм похарчил там над 2000 лв. Респективно 345 са загубили тези пари. Така е и с Бай Кольо и с Била (Кауфланд, Хит и пр.)
цитирай
46. анонимен - вярно ли е ?
04.02.2009 10:38
че 2009 ще отпаднат изискванията от общината относно разрешителните за отваряне на малки магазини.
цитирай
47. анонимен - некомпетентни
19.11.2009 22:40
големите магазини унищожават местният бизнес и производство изнасят капитали и продават собствени и чужди марки със съмнително качество извиват ръцете на български прозиводители и дистрибутори принуждавайки ги да им подаряваме стоката/с високите отстъпки които ни искат,дават мизерни заплати на служителите като ги побъркват от работа,продават стоки с изтекъл срок и често развалени,и ни довеждат нас местните търговци с образование и опит да се откажем от бизнеса и да работим за тех или ще ни принудят да минем отново в ерната и сива икономика
цитирай
48. анонимен - Блажени са вярващите
09.12.2010 00:37
Един ден веригите ще придобият бизнеса и на родните производители,работят на такъв принцип.Слкючват многогодишни договори с родни фермери и производители на добри цени сега,но след 5 години,след като суровините и горивата без които производство е невъзможно ще са с пъти по-скъпи цената на която е сключен договора няма да е реална,а договорът ще е бетон.По този начин веригите ще забогатяват и ще изнасят капитали,ще плащат мизерни заплати.
цитирай
49. анонимен - Защо на касовата бележка от Била ...
09.12.2010 00:41
Защо на касовата бележка от Била пише системен бон а не фискален бон?Някой знае ли?
цитирай
50. анонимен - backlinks service
15.08.2011 17:55
Unquestionably believe that which you stated. Your favorite justification seemed to be on the net the easiest thing to be aware of. I say to you, I definitely get annoyed while people think about worries that they plainly don't know about. You managed to hit the nail upon the top and also defined out the whole thing without having side effect , people could take a signal. Will probably be back to get more. Thanks
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: vanadisbg
Категория: Други
Прочетен: 498443
Постинги: 38
Коментари: 326
Гласове: 248
Архив