Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
22.03.2009 13:08 - ДДС над книгите е духовен геноцид над нацията!
Автор: vanadisbg Категория: Политика   
Прочетен: 2606 Коментари: 1 Гласове:
0



България е най във всичко! Тук са най-ниските заплати и най-високите цени, тук хората дето пушат от най-ранна възраст, има най-много пияни ученици, най-много улични псета, най-често се срещат сърдечни заболявания... По сме, по, та най!

Но ето, народе, най-накрая дойде моментът да кажем, да видим, чуем и прочетем -  Ние не сме най във всичко! Едно от тези неща, в които изоставаме от другите, е данъкът добавена стойност върху книгите, там сме втори в Европа - след Дания! Жалкото е обаче, че сме с най-нисък жизнен стандарт в ЕС, докато датчаните са първи, но...

България се намира в културна криза, вероятно българите са най-безкултурният народ в съюза! Това се тръби непрестанно по всички медии: пуснеш телевизията, разправят ти колко сме прости и че 80% от учениците не били прочели и една книга през живота си, четеш вестник, навсякъде ти пишат как четенето е в криза, слушаш радиото - там обвиняват вестникарите, че пишат неграмотно... И като излезе Ламбо или Даниел Вълчев, призовават от трибуната на родното, велико, предпочетено и всевишно НС, да се грижим за културата, после се оплакват как няма пари за просветни дейности и как културата ни загива. Спокойно удавници, вода има за всички! Ламбо няма да ви остави да ревете за българщината,  книгоиздаването и по-скоро обикновените потребители, между които сте и вие, веднага ще ви увери, че нещата са доста по-розови от миналата година, без сам да съзнава с колко правописни грешки е написал "СбогУм". После ще излезе някой около май месец и ще разказва, както всяка година, за делата на Светите братя от Солун - Кириля и Методия, а 20-тината му слушатели в парламента ще чоплят семки, ще решават кръстословици и ще си бъркат в ушите. Да се чуди човек как не прекъсват мозъка си, когато натикат в носа си ръка до лакътя.

И тъй България е в културна криза, а има второто в Европа ДДС над книгите - цели 20%, както споменах единствено Дания ни задминава с 25%, но ако сравним и с другите  нормални европейски държави... :

Франция - 5%, френският президент, възнамерявал да свали процента на 1, защото 5 били премного при политика на страната насочени към насърчаването на културната индустрия и четенето;
Чехия - 9%, заради кризата, до началото на годината ДДС-то е било като френското;
Полша, Англия, Австрия - няма ДДС над книгите;

Годишният оборот на книиздаването в България е 120 милиона лева, а на Франция е 2.6 милиарда евро. Много ли ще загуби държавата без ДДС над книгите? Последният път точно с този номер се излезе, за да бъде отхвърлено предложената в парламента допълнителна точка в чл. 42 на закона, в която да се казва, че ставката на книги, издадени на територията на страната, са освободени от ДДС. Същия ден управляващите гласуваха текст в закона, според който набирането на средства за политика се освобождава от ДДС. Па така, парите от политическа дейност (които по всяка вероятност надвишават няколко пъти тези от книгоиздаване, не са нужни за държавната хазна? Тези от книжа са... А чети да те видим народе, дето нямаш пари да си нахраниш децата??? Пък децата ти как ще четат... че те утре ли, вдругиден ли, ще трябва да се изхранват сами, за какви книги говорим???

Нима това не е духовен геноцид на българското общество?

Тъй, решавам следващите ми няколко поста да са на книжарска тематика.

image


Тагове:   ДДС,   книги,


Гласувай:
0



1. krotalka - Наистина е така.
22.03.2009 13:14
Не знам на какво се дължи, но една и съща преводна книга, издадена в БГ на български и същата, издадена в Германия на немски, са с доста различни цени. В Германия книгата е понякога в пъти по-евтина от българската и посестрима.
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: vanadisbg
Категория: Други
Прочетен: 500618
Постинги: 38
Коментари: 326
Гласове: 248
Архив