Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Няма описание.
Автор: vanadisbg Категория: Други
Прочетен: 498362 Постинги: 38 Коментари: 326
Постинги в блога от Януари, 2009 г.
Е, добросъвестний читателю, от край време си мислех да пиша по тази тема в неизвестния ми блог. Все отлагах... и отлагах..., но в крайна сметка ме провокираха предаванията на Мартин Карбовски от последните две седмици. Те бяха относно терорът, който сеят циганските "групировки" (разбирай население) в поизоставените български села. Конкретните примери бяха шокиращи: грабежи, убийства, тормоз, атаки, заплахи, бой..., за да ме разберете напълно просто трябва да сте ги гледали (Ако искате, заповядайте линк, където ще откриете първото предаване, а вярвам, скоро ще се качи и второто).

Та за какво става въпрос: Вреден ли е расизма? Ако това е така, трябва ли да търсим толерантността, която е негово контра-понятие? Какво е толерантността? В този пост ще се опитам да изложа, възможно най-кратко гледището си по тези въпроси.

Напълно се съгласявам с мнозинството, което твърди, че расизмът е вреден. Не само той, но и всяка омраза е така - вредна. Всяка нация, етнос, религия има право да съществува. Моля, абстрахирайте се от всякакви мисли, че целта на този пост е да всява омраза към циганите.

Та какво е расизъм? Според разните речници:

"Расизъм е дискриминация спрямо личности, обществени групи, части от населението или групи хора, политика на преследване, унижаване, опозоряване, насилие, подстрекаване към вражда и омраза, разпространяване на опорочаващи сведения и нанасяне на вреди според цветът на кожата, етническата, религиозната или националната принадлежност."

Звучи вредно нали? Сега питам кой налагат расизъм във въпросното село Мечка, дали това правят българите, или го правят циганите? Мисля, че тук дори няма място за размисъл.

Но пак оставете това и да се върнем на проблема. Расизмът е вреден, защото омразата не може да гради, тя е безсмислена, тя руши и унищожава, тя не може да помага на хората в нужда, не може и води към просперитет. Джордж Вашингтон, първият президент на САЩ е заявил след войната, че иска паметник на загиналите и от двете стани на конфликта, а не само на своите поддръжници, защото не бива да се търси омразата. Ген. Франко, години след гражданската война в Испания, изгради Мемориалът на падналите, където са изписани имената на всички загинали, може би защото мъртвите не са врагове, а може би защото Франко е осъзнал в последните години от живота си, че омразата не води до нищо добро. Омразата е лоша, о да, тя е много вредна! Най-вече за хората, които я изповядват, защото ги разяжда отвътре. Тя убива тези, в които се е появила, стига да е станала достатъчнп силна...

... но много, прекалено много хора, забравят за другата крайност. Тя, която поражда расизма - толерантността. Тя е по-лоша от расизма, тя е тази, която го създава или си го измисля. Хората, над които "се налага" прекалено толерантно отношение, са огромна част от тия дето после налагат расизма над другите. С други думи, когато цял народ оплаква някого, той му се кача на главата. Това до голяма степен обяснява явления като Азис, например. В стремежът си да са винаги в контра аргумент, хората толерират неща, които са отречени от другите или от традицията. Тези, толерирани неща по-късно могат да се превърнат в истинска напаст.

Какво са циганите? Народ, който населява по някакви причини същия географски ареал като нашия. Подобно на този народ има и много други като турския, арменския... Но какво прави циганите по-различни? Другите народи се интегрират в нашата среда, само те искат по-специални грижи. Циганите няма да се интегрират, защото те не искат да го правят, по обективни за тях причини:

Представете си следната ситуация - да речем, че вие не работите, живеете в чужда къща, която сте си присвоили, не плащате никакви сметки, не сте женени (имате деца но това е друг въпрос), получавате помощи, за дето... седите в къщи, не ви пука за външния ви вид, затова си ходите мърляв, каквото ви трябва си го взимате без да плащате от къщята на хората, всички те оплюват, защото знаят, че живееш нередно, но не предприемат мерки, в същото време ако някои реши да го стори, има достатъчно организации, които ще ви защитят. Това драги читателю е начина, по който живее неинтегриран човек. И какво ако на този човек му предложиш следния, нов за него начин на живот (които трябва да приеме на добра воля), този начин на живот е интегрирания: Да работи, да живее в собствена, построена от него къща,  да плаща сметки и данъци, да сключва граждански брак, да има нормално количество деца (ако се интегрират, това ще ги принуди!), да се облича прилично, да ходи на училище и да се образова...

Бихте ли приели втория начин на живот доброволно? Е, някои ще кажат да, но отговорът е НЕ, НЕ и след като можете да избирате! Всеки би живял безгрижно! Това е все едно да ти предложат или цял живот да седиш и да лежиш, или да се сбъскваш с трудностите на живота всеки ден!

Толерантността е това, което създаде порочния етнически български модел! Толерантността! Двете крайно вредни крайности, които взаимно се създават една друга. В такъв случай само силата на дисциплината, граничеща с дискриминацията може да обърне нещата отново в правия път, защото изначално трябва да има равновесие и от двете страни на везните, за да промени нещо!

Яко сме я забатичили. В същото време разните министри и кметове използват полицейска сила срещу мирно протестиращи пред парламента и за охрана на гей-паради. Скъпи управници, пратете малко джандармерия и по селата да се разправя с мангалите..., а чакай малко, те вярно бяха основните ви гласоподаватели, вярно така беше..., те не трябва да се бият, те са недосегаеми!

И стигаме до краткия въпрос - Ама къде живеем?

Системата ни се казва - Цигански диктат на тираните! Тия тирани дето са на власт сега и диктуват положението в страната... в своя ползва! И тия тиран им трябват цигани, за да могат да гласуват за тях! Тия тирани са достатъчно умни (а то не трябва изобщо мозък), за да знаят, че българите са стадо овце, но не като циганското стадо, което лесно се покланя пред овчаря и което удря с рогата едновременно на едно място, българското стадо не приема водачи, там всяка овца е само за себе си и накрая вълците ги разкъсват една по една...

image
Категория: Други
Прочетен: 3603 Коментари: 2 Гласове: 1
Последна промяна: 01.02.2009 19:30
Как звънят телефоните на българските политици?! Не се чудете, гледайте видеото, прикачено към този пост! Важна бележка - нужно е да кликнете най-напред на заглавието на поста или направо тук, за да видите кличето!
Категория: Други
Прочетен: 3520 Коментари: 0 Гласове: 0
Последна промяна: 29.01.2009 19:22
Някога, в древни времена, целият познат свят беше притежания на римския император. През 49г. пр. н. е. на трона застава Цезар - най-великия измежду всички управници на Империята и един от най-влиятелните мъже в световната история. Толкова беше велик този Цезар (макар да управлява само до 44 пр. н. е.), толкова дързък, силен и горд, че остана известен и всички са го чували дори днес, 2053 години след смъртта му. Дълги години името му се носеше като титла от най-заслужилите и славни владетели на Рим. По-късно, след разпадането на Империята и оформянeтo на Византия, "цезар" ("кесар") беше втората по значимост титла в тази нова военна и политическа машина. Такъв "цезар" стана и великият наш кан Тервел. Същност, според някои, самата титла "цар", която българските владетели използват след Симеон Велики, произхожда от името на великия Цезар. И други велики империи използваха славното му име, Карл Велики също е бил "цезар", на Свещената Римска империя, дори султаните на Османската империя, имали в титула си "цезар".

Но както споменах, великият Цезар не управлявал дълго. Той бил убит на 15 март 44 пр.н.е. Тъй казват, наскоро след като го убили сенаторите, народът на Рим излязъл по улиците на града и завикал: "Цезар е мъртъв, да живее новият ни "цезар", цезарят Август!". Август почина на 76 години и неговото място зае Тиберий. Тогава народът пак излязъл и заскандирал "Цезарят е мъртъв, да живее новият ни "цезар", цезарят Тиберий!". И след Тиберий се чувало по улиците: "Цезарят е мъртъв, да живее новият ни "цезар", цезарят Калигула!"... И така, всеки път щом се избирал нов император, нов цезар на Рим, това се повтаряло. Но минало време, името останало, титлата била забравена...

И тук, на този ден - 20 януари 2009г., голямата, стара и нова уста на историческата традиция и провидение се чува да зове с все сила: "Айде народе човешки, всички навън! Всички навън! Буш е детрониран, да живее новият ни "буш", бушът Обама!"

image
Категория: Други
Прочетен: 1894 Коментари: 0 Гласове: 0
Последна промяна: 19.01.2009 23:00
На добър час Сесил Каранатчева, приятно прекарване в Казахстан, поздравявам те с запис на казахстанския химн от филма "Борат" :), който вярвам, че знаеш наизуст, все пак това е твоята новата героична родина! (За видеото погледнете Youtube притурката в края на поста. Трябва да се кликнали на заглавието преди това!)

image



Текст на английски:

Kazakhstan greatest country in the world.
All other countries are run by little girls.
Kazakhstan number one exporter of potassium.
Other countries have inferior potassium.

Kazakhstan home of Tinshein swimming pool.
Its length thirty meter and width six meter.
Filtration system a marvel to behold.
It remove 80 percent of human solid waste.

Kazakhstan, Kazakhstan you very nice place.
From Plains of Tarashek to Northern fence of Jewtown.
Kazakhstan friend of all except Uzbekistan.
They very nosey people with bone in their brain.

Kazakhstan industry best in world.
We invented toffee and trouser belt.
Kazakhstans prostitutes cleanest in the region.
Except of course for Turkmenistans.

Kazakhstan, Kazakhstan you very nice place.
From Plains of Tarashek to Norther fence of Jewtown.

Come grasp the mighty penis of our leader.
From junction with the testes to tip of its face!



Текст на български:

Казахстан - най-великата страна на света
Всички други държави са управлявани от малки момичета,
Казахстан е първа по износ на калий,
Другите държави имат само на теория калий.

Казахстан, дом на басейна Тиншейн
Дълъг е тридесет метра и широк шест.
Пречиствателната система е възхитителна.
Премахва 80 процента от твърдите човешки отпадъци.

Казахстан, Казахстан, ти си хубаво място.
От равнините на Тарашек до северната ограда на еврейския град.
Казахстан, приятел на всички без Узбекистан.
Те са хора с големи носове и кост в мозъка.

Казахстан има най-добра индустрия на света.
Ние измислихме лактата и колана за панталони.
Казахстанските проститутки са най-чисти.
Разбира се не и за туркменистанците.

Казахстан, Казахстан, ти си хубаво място.
От разнините на Тарашек до севетната ограда на еврейския град.

Елате и хванете чутовния пенис на лидера ни.
От съединението с тестисите, до заострения му връх!


За видео, погледнете Youtube притурката в края на поста. Трябва да се кликнали на заглавието преди това!!!

P.S.
Сесил, преди да докоснеш туркменистанец, не забравяй да се окаляш малко!
Категория: Други
Прочетен: 3219 Коментари: 0 Гласове: 0
Последна промяна: 10.01.2009 14:40
Когато отворих този блог си мислех, че ще пускам коментари и информация, само по неправди от нашата мила България, но напоследък чувам неща от Газа, които направо ме стряскат...

Войната там, все повече започва да прилича на клане. И докато всеки подобен конфликт, малко или много е токова... може би трябва да кажем, че войната е безсмислена. Хората твърде често не си дават сметка какво е живота и каква е цената му, как се създава и отглежда човек и как после от него се изгражда личност. И защо? За да бъде убит от снаряд, за да бъде премазан от танк, за да стъпи на мина или да му бъде пръснат мозъка?! Затова ли този е съществувал той, човекът?!

Прекалената омраза, ражда само войни, смърт, разруха и унищожение. Тя не засяга само потърпевшия, но и този който я налага и бавно, но сигурно го разяжда. Това се доказа от всички такива войни, но някои страни доказаха, че са разбрали грешките си от миналото, разбраха за пагубната сила на омразата!

В Испания се изгради мемориалът на падналите, в който са изписани имената на загиналите и от двете страни на барикадите, по време на голямата Испанска гражданска война. Къде са другите такива мемориали? Кога ще бъдат построени?

Кога народите на Палестина, Кюрдистан и Тибет ще бъдат свободни?

Завършвам с една известна фраза от разказът "По жицата" на Йордан Йовков:

"Боже, колко мъка има по този свят, Боже!"


Израелско нападение отне живота на най-малко 40 палестински бежанци, намерили убежище в училище под закрилата на ООН, съобщават медицински лица, присъствали на мястото. Ударът над училището в северните части на Чабалия е извършен на 6 януари тази година и повечето от жертвите са деца.

Два медицински източника (болници от Газа), твърдят, че два снаряда, изстреляни от танкове са избухнали извън училището и са разпръснали шрапнели по хората в и извън сградата, където хиляди палестински бежанци са намерили убежище и скривалище от израелските атаки.

По официални данни, освен загиналите, има и няколко десетки ранени.

Лекарите потвърждават, че всички загинали, са хора, подслонили се в училището или пребиваващи в бежанския лагер в Чабалия, в северната част на ивицата Газа.

По думи на Джон Гинг, ръководителя на агенцията за палестинските бежанци към ООН, три артилерийски снаряда, са паднали в близост до училището, където са се намирали 350 бежанци

Гинг потвърди, че израелската армия, редовно е била уведомявана за точните географски координати на бежанските лагери, за да се избегнат нападения над тях.

“Разбира се, беше напълно неизбежно, при ударът от снарядите да няма голям брой пострадали”, каза Гинг.

По-рано същия ден, двама палестинци бяха убити, след артилерийски обстрел срещу училище в южния град Хан Юнис, а още трима загинаха при въздушен удар над училище в бежанския лагер Шати, Газа.

За 11 дена от началото на израелската операция в Газа бяха убити още 640 души, а 2800 бяха ранени, повечето от тях цивилни.

Хуманитарната служба на ООН осъди това насилие и поиска разследване.

image
Палестинско дете в лагера в Чабалия

Разширяване на операция

По всяка вероятност в следващите дни израелската армия ще усили нападенията си над Газа, това се потвърждава от усиления артилерийски огън над Хан Юнис.

Палестински свидетели заявяват, че израелски танкове вече се намират в града, който е втори по големина в ивицата, след Газа. Предполага се, че с това израелската армия цели да го отдели от другия важен център – Рафах.

Аймен Мохейлдин, кореспондент на Ал Джазира в Газа, потвърди, че Хан Юнис е стратегически важна точка, тъй като от там палестинските бойци могат да изпращат снаряди в израелска територия.

Мохейлдин заяви също, че по думите на палестински партизани, израелският флот е правил опити да достигне централния, крайбрежен град Даир ал-Балах, където се развиха най-ожесточените боеве днес.

“Имаше много интензивен обстрел през нощта, хората се събудиха в присъствието на сухопътни войски в и около Хан Юрис”, каза той.

Четири израелски войници бяха убити и 24 ранени при битките край Газа, понеделник вечер, съобщиха от израелската армия този вторник, като по-късно повиши броя на убитите на осем.

Няма къде се скрият

image

Ожесточени схватки между израелските войски и палестинските партизани са се провели и край Чабалия, над града се извисяват два големи стълба черен дим.

Фарес Акрам, обикновен човек, живеещ в Газа, каза пред Ал Джазира “Няма безопасно място в Газа, израелските самолети, непрестанно изсипват бомби и подлагат на картечен огън Газа”.

Аркам каза още, че жена му, която е бременна в деветия месец, се страхува да роди в този момент, защото знае колко е опасно на напусне дома си и че болниците в Газа се намират в хаос.

Той каза, че жителите на Газа оценяват демонстрациите, против израелската акция в ивицата, които обиколиха целия арабски свят, но вярва, че докато САЩ подкрепя Израел военно, атаките ще продължат.

В същото време Газа се намира в тежко хуманитарно положение. Липсват гориво, храна и медикаменти. Причината за това е 18-месечната израелска блокада на ивицата.

Джон Гинг, заяви, че е “шокиран” от “зверските наранявания на пострадалите”, който видял по време на посещението си в болницата Шифа.

“Липса на отговорност”

Той каза още: “Има голям недостиг на медикаменти. Тази болница нямаше електричество за четири дена.  Ако генераторите спрат отново, тези на интензивни грижи ще умрат. Трагедията е ужасяваща и се влошава с всеки момент.”

Гинг описа ситуацията по следния начин - “последствие от политически провал и пълна липса на отговорност за военните действия” и апелира към политическите лидери от региона и целия свят “да поемат отговорността”.
Категория: Други
Прочетен: 5397 Коментари: 8 Гласове: 0
Да си поговорим за големите магазини, които напоследък започнаха да строят навсякъде... Били, Кауфланди, Техномаркети и какви ли не... Да си поговорим и какво прави една община за бизнеса в града, особено за дребния местен бизнес, в частност за търговията (говорим за магазини все пак). Няма да правя дълги обяснение преди това, а направо ще ви кажа за становището си  - подкопава го! Да, правилно прочетохте - подкопава го! Нещо повече, една община не само подкопава бизнеса, а дори унищожава перспективите за създаването на качествени работни места в търговския сектор, като вместо тях дава възможност за отварянето на ниско платени такива. И това не е присъщо само за една-две общини, а за всички в големите и средно големите градове.

Веднага започвам с един малък пример: всеки магазин плаща по 500 лева лицензи всяка година, за да може да изложи на витрините си цигари и алкохол. Това важи за всички магазини, независимо от работната ръка, която изпълнява различните длъжности, независимо от големината на магазина в квадратни метри, от етажите му, оборота и останалите разлики, които често превръщат съответното заведение в нещо монументално! Така Била и Кауфланд ще плащат по 500 лева, също както бай Кольо от гаражчето в съседната кооперация. Не стига, че общината не се стреми по никакъв начин да облекчи положението и възможността за развитие на дребните местни търговци, но дори им тика външни конкуренти като Кауфланд и Била, които дават пари на богаташи, които не влагат в съответния град и в повечето случаи дори не в територията, която наричаме България.

Викат ми, преди време, икономистите казвали къде и какво ще се строи, и как/с какво ще помогне то за икономиката в града. Истината е, че общината решава, къде и какво ще се строи, в зависимост от това, кой - колко я е "нагушил" преди това! Колко може да даде на кмета бай Кольо и колко Кауфланд? Няма смисъл да ви отговарям пълно и изчерпателно, защо Кауфланд, ще извади повече пари. Така и Кауфланд и Била ще получат масивни участъци, често в самия център на града, с което ще привлекат множество клиенти, които иначе биха се възползвали от услугите на местните търговци. Ще кажете, че така е правилно, защото големите магазини предлагат по-качествена стока и са по-добре организирани, по-лъскави също. Това е така, но до определена степен. В началото, скоро след отварянето им, действително тези магазини са пълни с качествена стока, но много скоро, се натрупва залежала, поради което често си тръгвате от Кауфланд с развалени еклери..., но пък асортимента е богат... Вижте как са рафтовете с цигари, ще намерите всякакви, и скъпи и евтини, докато бай Кольо ще е способен да ви продаде каруцаските "Горна Джумая" (ако пушите тях, не се обиждайте, не целя да ви обидя). Прави го бае ви Кольо, защото няма достатъчно клиентела. Той също би имал потенциал да развие сносно магазинче, може би 4-6-7-10 пъти по-голямо, с няколко продавачки, но общината не му дава тази възможност, защото го притиска с лицензи и конкуренция, на всичкото отгоре инспекторите проверяват най-вече него, защото не се осмеляват да вкарат главата на Кауфланд в торбата (а те не са цвете и не спазват всички изисквания). Той няма от най-лъскавите кутийки и бутилки и защото не пере пари, но това е друг въпрос...

Наред с възможността за развитие, общината унищожава и перспективите за качествени, нови работни места. Обикновено, обществото подкрепя отварянето на огромни магазини, защото с тях се отварят и работни места, но никога не се запитва, дали тези места, са по-качествени и по-високо платени от тези, които би открил бай Кольо, ако имаше възможност да развие бизнеса си?! Не се заблуждавайте, хората работили в Кауфланд, не са се задържали дълго там, най-вече заради заплащането и условията на труд...

Винаги е по-добре, търговията да се води от местни кадри, изглежда обаче, на общината не и пука особено, след като си прибира таксите, лицензите и комисионните.

Та така бай Кольо остана без работа...

image
Категория: Политика
Прочетен: 30930 Коментари: 50 Гласове: 0
Последна промяна: 04.01.2009 19:51
Питаш/предлагаш нещо на някого из форумите, след което той ти отговаря чисто и просто с една дума - "незнам". Например:

Предложение: Хайде са си направим тема със снимки на Мария Шарапова!
Отговор: Незнам... все още предпочитам Ана Курникова...

СТИГА!!! Нека спрем да употребяваме тази меко казано кирлива, несъществуваща дума "незнам"!

Не знам дали знаете, но "незнам" се пише "не знам" - разделно. Вече ми се иска да извикам с все сила насред пазара "Не" се пише отделно от глаголи!, или пък да поставя огромен транспарант на централно място "Не" се пише отделно от глаголи! или пък коли с мегафони, от които непрестанно да звучи мотото "Не" се пише отделно от глаголи!. Нека не създаваме (както виждате "не" се пише отделно от глаголи, както е с "не създаваме") нови думи в българския език!

Защо ми пука? Вероятно бихте запитали това. Пука ми, защото аз уважавам езика си. Пък и нужно ли е чак "уважение", за да се спазва тази проста норма?! За да го направите трябва просто да помръднете леко един от пръстите си и да натиснете шпацията, за да оставите интервал между двете думи - частицата "не" и тази след нея. Нека не бъдем такива мързели и да се опитаме да правим това, като не винаги то поне възможно най-често.

Ето малко правила за писане на частицата "не":

ЧАСТИЦАТА “НЕ” СЕ ПИШЕ СЛЯТО, КОГАТО:
1. Когато след частицата “не” следва съществително, прилагателно, наречие, сегашно деятелно причастие, минало страдателно причастие:
Например: неистина, недобър, невероятно, неискащ, необут, ненаписан
2. Когато с отрицателната частица се образува ново значение, противоположно на основното:
Например: чута ­ нечута, изтрита ­ неизтрита
3. С миналите свършени деятелни причастия, когато те изпълняват служба на определение:
Например: Непозналите печелившите числа ще опитат пак.

РАЗДЕЛНО ПИСАНЕ ПРИ ЧАСТИЦАТА “НЕ”
1. Отрицателната частица се пише отделно от глаголи:
Например: не искам, не мога, не знам, както и от деепричастията: не искайки, не можейки, не знаейки
Но!: Когато частицата не влиза в представката недо- или нена-, се пише слято:
Например: недовиждам, ненавиждам, недовиждайки, ненавиждайки
2. С миналите свършени деятелни причастия, когато те изпълняват служба на сказуемо:
Например: Учителката не одобрила писмената работа.
3. При минали несвършени деятелни причастия:
Например: не играел, не живеел

Истина е, че и аз не съм безгрешен и дори често допускам някои грешки, но стига с това слято "незнам" !

P.S. Знам, че го пускам втори път, правя го по заявка :)
Категория: Други
Прочетен: 2776 Коментари: 2 Гласове: 0
Последна промяна: 01.01.2009 18:27
Търсене

За този блог
Автор: vanadisbg
Категория: Други
Прочетен: 498362
Постинги: 38
Коментари: 326
Гласове: 248
Архив